Tour de France

Gehavende Ten Dam gaat het dinsdag 'gewoon proberen' in vierde rit

Laurens ten Dam kan ondanks een zware valpartij in de derde etappe naar Hoei de Tour de France vervolgen.

De schouder van de klimmer van Lotto-Jumbo raakte uit de kom en werd er op verzoek van Ten Dam zelf weer ingezet.

Ten Dam meldde zich daarna bij de medici van de organisatie om een röntgenfoto te laten maken. Hij stapte de radiologie-afdeling van de Tour uit met een mitella om zijn arm.

"Ik heb niet zo lang getraind om al voordat we Frankrijk inrijden, uit te stappen. Zolang ik in koers zit, zit ik in koers en kan het allemaal nog verbeteren", liet hij weten.

"Morgen op de kasseien ga ik het gewoon proberen en dat zal pijnlijk worden. Daarna heb ik vier dagen om te herstellen. De Alpen zijn pas over twee weken en misschien ziet de wereld er dan heel anders uit."

De inwoner van Maastricht kwam uiteindelijk op 13 minuten en 38 seconden van winnaar Joaquim Rodriguez binnen. Ten Dam toonde zich daarna al vastbesloten om door te gaan en zich in de bergen te laten zien.

Ambulance

De nummer negen van de Tour van 2014 leek de wedstrijd al te hebben verlaten, maar die melding was voorbarig. Ten Dam was reeds de ambulance ingebracht, hij besloot daar echter uit te stappen en door te gaan.

"Zijn fiets stond al op het dak", zei ploegleider Nico Verhoeven. "We dachten dat hij uit koers zou gaan, maar hij zei dat hij dat niet wilde en dat zijn schouder terug in de kom moest worden gezet."

"Toen bleek dat de koers op dat moment geneutraliseerd was, kon hij rustig terugkeren. Hij kreeg al snel weer praatjes. Laurens is een taaie."

Wilco Kelderman, teamgenoot van Ten Dam, kwam ook ten val. De Utrechter heeft 'slechts' schaafwonden overgehouden aan zijn buiteling.

Bekijk alle klassementen

Lees meer over:

Transfercarrousel Formule 1

Transfercarrousel Formule 1
Welke coureur rijdt waar in 2019? En wie zijn in beeld voor welk stoeltje in de koningsklasse?
Tip de redactie