KNVB-voorzitter Michael van Praag zal zich zeer waarschijnlijk niet voor de tweede keer verkiesbaar stellen voor het voorzitterschap van de FIFA.

Dat liet de 67-jarige Amsterdammer maandagavond weten in het NOS-radioprogramma Langs de Lijn.

''Ik denk dat dat uitgesloten is, ja. Ik verwacht dat er vanuit het huidige FIFA-bestuur mensen zullen opstaan. Of misschien komt er wel iemand van buiten het voetbal. Ik wacht wel eventjes af, ik verwacht niet dat we in een situatie komen dat niemand het wil doen.''

Van Praag voerde eerder dit jaar campagne om Sepp Blatter op te volgen als FIFA-preses. Ruim een week voor de verkiezing trok hij zich terug als kandidaat. Inmiddels heeft de herkozen Blatter zijn mandaat ter beschikking gesteld, met een nieuwe verkiezing bij de FIFA (waarschijnlijk begin 2016) tot gevolg.

UEFA

Van Praag werd maandag tijdens een vergadering in Praag benoemd tot vicevoorzitter van de UEFA. Hij is daarmee een van de vijf vicepresidenten in het hoofdbestuur van de UEFA. Van Praag is sinds 2009 bestuurslid van de Europese voetbalunie.

Zijn promotie bij de UEFA staat volgens Van Praag los van zijn recente kandidatuur bij de FIFA. ''Die hele rally om FIFA-president te worden heeft hier eigenlijk helemaal niets mee te maken'', benadrukte hij.