Volgens Claudia van den Heiligenberg kunnen de Oranjevrouwen volgend jaar tijdens het olympisch kwalificatietoernooi profiteren van de WK-deelname.

"Hopelijk kunnen we ons plaatsen", zegt Van den Heiligenberg in gesprek met NU.nl. De 30-jarige verdediger van Ajax miste het WK door een blessure.

"Na een eerste keer het EK, nu het WK, straks misschien de eerste keer op de Olympische Spelen, mooier kan het niet. De ervaring die we nu hebben opgedaan op het WK helpt wel. Ik schat de kans op kwalificatie op fiftyfifty, maar het worden sowieso zware wedstrijden."

Doordat Nederland zich tijdens het WK niet bij de beste drie Europese landen schaarde, speelt Oranje begin volgend jaar een kwalificatietoernooi om één ticket voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Tegenstanders zijn dan Noorwegen, Zwitserland en Zweden, die net als Nederland in de achtste finales werden uitgeschakeld op het WK.

Lef

Van den Heiligenberg is van mening dat Oranje met lef en overtuiging speelde tegen Japan. "Ik vond dat ze goed stand hielden. Toen de goal van Japan viel zakte het wel een beetje in en zag je dat ze het zelfvertrouwen een beetje verloren."

"Na rust hebben ze het wel opgepakt, maar viel de 2-1 van Nederland helaas te laat. Met nog maar anderhalve minuut te spelen had ik niet veel vertrouwen meer in de gelijkmaker."

Ondanks de vroegtijdige uitschakeling is de linksback van Ajax trots op de prestaties van Oranje. "Er had meer ingezeten, maar het was voor ons wel de eerste keer. Helaas liep het in de eerste twee wedstrijden niet zoals normaal."

"Met een beter resultaat in de poulefase hadden we wellicht een wat gunstigere loting gehad. Nu stond je tegen Duitsland of Japan, dat is wel wat anders. Maar voor een eerste deelname ben ik best trots op het team."

Teleurstelling

Van den Heiligenberg verwacht dat ze op tijd is hersteld van haar knieblessure om deel te kunnen nemen aan het olympisch kwalificatietoernooi. Het missen van het WK was een grote teleurstelling voor haar.

"In het begin was het onwerkelijk om het team vanaf de televisie op zo'n groot toernooi te zien. Naarmate het toernooi vorderde, raakte ik er gelukkig wel meer aan gewend. Het is jammer dat ik die ervaring niet heb mee kunnen maken."