NEW YORK - Als een orkaan vloog Roger Federer zondag over de baan in het Arthur Ashe Stadium. De 23-jarige Zwitser werd op Flushing Meadows de vierde tennisser ooit, en de eerste sinds Mats Wilander in 1988, die drie grand slams in één jaar op zijn naam schreef. Hij versloeg de Australische pitbull Lleyton Hewitt zondag in New York in de finale van de US Open in drie sets, 6-0 7-6 (3) 6-0. Eerder in het jaar won hij de Australian Open en Wimbledon.

Bekijk video:
Modem/ Breedband


'Vroeger was ik bang voor Lleyton'

De toernooizege betekende de negende in dit jaar voor Federer, de twintigste in zijn loopbaan. Bovendien werd hij de eerste tennisser die in vier opeenvolgende grandslamfinales ongeslagen bleef.

Miljoen dollar

Met zijn overwinning verdiende de nummer een van de wereld 1 miljoen dollar. Hewitt, vierde geplaatst en winnaar in 2001, leed zijn eerste nederlaag na zestien overwinningen. Hij ontving een cheque van 500.000 dollar, plus een bonus van vijftig procent als winnaar van de US Open Series, een reeks toernooien in de aanloop naar de New Yorkse grand slam.

Finales halen het beste naar boven in Federer. Hij won zijn elfde eindstrijd op rij. De laatste keer dat hij een finale verloor, was op 7 juli 2003 in Gstaad in een vijfsetter tegen de Tsjech Novak. Hewitt blies hij zondag in New York in de eerste en derde set van het cement. De Australiër leverde de eerste set in 18 minuten in (6-0) en de derde in 25 minuten (6-1). Hij slaagde er in die fases geen seconde in orkaan Roger te temmen.

Eerste acht games

Pas na acht games (6-0 2-0) kwam Hewitt in de wedstrijd. In die acht games scoorde de Australiër slechts vijf punten. Toch slaagde hij er daarna in de Zwitser bij vlagen te verontrusten. Hij beet zich vast in zijn opponent en verzamelde een zestal breekpunten, waarvan hij de zesde op 4-5 eindelijk benutte. De set draaide uit op een tiebreak waarin Federer genadeloos toesloeg, 7-3.

Met die setwinst was het verweer van Hewitt gebroken. "Roger speelde onwaarschijnlijk goed", complimenteerde de Australiër de winnaar. "Ik werd weggeveegd." Hewitt rende zonder setverlies naar de finale op de US Open en verloor zondag drie sets in nog geen twee uur.

Hij beaamde de lezing van Tim Henman die zaterdag na zijn verlies tegen Federer in de halve finale wel wist wie de Zwitser kon verslaan. "Een speler met de opslag van Roddick, de return van Agassi, mijn volley en de snelheid en onverzettelijkheid van Hewitt", dacht de Brit hardop. "Maar dat zijn wel vier spelers in één lichaam."

Onoverwinnelijk

Federer was zondag onoverwinnelijk. Hij behaalde zijn vierde overwinning in dit jaar op Hewitt, de zesde in zijn loopbaan tegen zeven nederlagen. "Vroeger was ik bang voor Lleyton", keek hij terug. "Ik deinsde terug voor diens mentale weerbaarheid. Hij straalde zoveel zelfvertrouwen uit."

Met zijn overwinning op Wimbledon 2003 verdween de angst. "Sindsdien ben ik een vrij complete speler. Ik voel me vrij op de baan, leef me er op uit." Een coach heeft hij niet meer nodig. Hij ontsloeg Peter Lundgren en trok de wereld in met zijn vriendin Vavrinec.

Records

Pete Sampras verzamelde in zijn tennisloopbaan het record van dertien grand slamoverwinningen. De teller van Federer staat pas op vier. Maar hij won die vier in de laatste zes grand slams.

Bovendien kwam hij op gelijke hoogte met Wilander (1988) en Jimmy Connors (1974) die in één jaar drie grand slams wonnen. Rod Laver staat nog een treedje hoger. Hij was in 1969 de laatste tennisser die in één jaar alle vier de grand slams won. Daar gaat Roger Federer in de toekomst naar op jacht.