UTRECHT - Raymond van Barneveld heeft de Bavaria World Darts Trophy veroverd. De Hagenaar won zondagavond in een spannende finale (best-of-11) van de Brit Martin Adams met 6-4. 'Barney' verdiende met die benauwde zege 45.000 euro. De verliezer kreeg als troost de helft van dat bedrag mee.

Hoogstaand was de eindstrijd niet. Van Barneveld verklaarde na afloop oververmoeid te zijn; te lang vakantie gevierd en te overdreven begonnen. De afgelopen tijd toerde hij door Nederland en demonstreerde zijn kwaliteiten elke dag in drie verschillende kroegen. Tijdens het Trophy-toernooi in Utrecht voelde hij daarnaast de last van het bekende Nederlander en favoriet zijn.

Bed

Iedereen vroeg om aandacht en kreeg die. "Dan lig je dus niet voor drie uur, half vier in je bed", overzag Van Barneveld de inspannende week. Hij zei Adams niet te hebben onderschat. "Dat doet iedereen om je heen wel. Martin speelde hier drie wedstrijd niet goed, één daarvan zelfs dramatisch. Geen probleem, dacht dus iedereen, dat doe je wel even in de finale. Maar als Adams eenmaal is warm gedraaid, dan is-ie een 'varken' om met Co Stompé te spreken. Dan gooit-ie ineens alles."

Ook bij de vrouwen was er Nederlands succes. Francis Hoenselaar pakte de Trophy met 15.000 euro, ten koste vam Anastasia Dobromislova. Ze versloeg de jonge Russin, die de Engelse favoriete Trina Gulliver in de eerste ronde uitschakelde, in de finale met 3-1.