Sherida Spitse beseft dat de speelsters van Oranje stuk voor stuk naam kunnen maken als ze in de nacht van dinsdag op woensdag titelverdediger Japan uitschakelen op het WK in Canada.

''Iedereen is zich ervan bewust dat we iets heel bijzonders kunnen presteren", aldus de middenvelder.

''Voor ons is het een geweldige kans om tegen de wereldkampioen te spelen, zo zien we het ook. We kunnen zowel voor onszelf als voor het Nederlandse vrouwenvoetbal iets unieks presteren. We krijgen de kans om ons op de kaart te zetten. Daarom kijken we enorm uit naar het duel met Japan. Druk voelen we niet.''

Vier weken zijn ze al onderweg, de vrouwen van bondscoach Roger Reijners. De reis bracht hen via Toronto, Edmonton en Montreal in Vancouver, aan de westkust van Canada.

In het overdekte BC Place-stadion, de locatie van de openings- en sluitingsceremonie van de Winterspelen in 2010, kan Oranje wéér historie schrijven. Zoals de voetbalsters dat vorig jaar november deden tegen Italië, toen ze voor het eerst WK-kwalificatie afdwongen.

En zoals ze dat de afgelopen weken in Canada deden, door na de eerste overwinning op het WK als debutant ook meteen de achtste finales te bereiken.

"Tegen Canada hebben we laten zien wat we kunnen. Als we dat ook tegen Japan doen, maken we een kans", verwijst Spitse naar het laatste pouleduel dat in 1-1 eindigde.

Hoop

Volgens de middenvelder is Japan te vergelijken met China, de ploeg die Oranje met 1-0 versloeg.

"We weten dus in ieder geval hoe het niét moet. Japan heeft in de groep drie keer heel nipt gewonnen, dat biedt wel hoop. Maar eigenlijk maakt het niet uit wie de tegenstander is. We moeten ons eigen spel durven te spelen, dan zijn we op ons best. Het is hartstikke mooi dat we dat op dit podium kunnen doen. Dat hebben we zelf afgedwongen.''

Het duel tussen Nederland en Japan begint in de nacht van dinsdag op woensdag om 4.00 uur Nederlandse tijd.