Een zege van de Oranjevrouwen op titelverdediger Japan in de achtste finales van het WK zou volgens FC Twente-coach Arjan Veurink een vreselijk knap resultaat zijn.

"Als Nederland van Japan wint, dan is dat een wereldprestatie", zegt de 28-jarige Veurink, die de vrouwen van FC Twente in de afgelopen drie seizoenen naar de landstitel leidde, in gesprek met NU.nl.

"Japan heeft misschien een wat oude selectie, maar de ploeg is het beste wat het vrouwenvoetbal te bieden heeft. Voor mij als trainer is Japan een groot voorbeeld van hoe je moet spelen. Ze spelen met heel veel druk naar voren, zijn technisch heel vaardig en in staat om goed positiespel te spelen."

De Aziatische vrouwen, die zich vier jaar geleden voor het eerst tot wereldkampioen kroonden door in de finale de Verenigde Staten te verslaan, sloten de groepsfase in Canada af met drie zeges, maar steeds met maar één doelpunt verschil.

"Dat zegt misschien iets over de vorm van het team", aldus Veurink. "Er zitten best wel veel dertigers en eind-twintigers in de Japanse selectie, wellicht is een aantal van hen over hun top heen. Maar Japan heeft nog niet zijn beste spel laten zien en hoort nog steeds bij de absolute wereldtop."

Verbetering

Nederland plaatste zich met een derde plaats in groep A voor de achtste finale die in de nacht van dinsdag op woensdag om 4.00 uur Nederlandse tijd begint, maar de ploeg van bondscoach Roger Reijners kon tegen Nieuw-Zeeland (1-0 winst), China (1-0 verlies) en Canada (1-1) nog niet heel veel indruk maken.

"Ik zag in de derde wedstrijd tegen Canada wel verbetering", zegt Veurink, die afgelopen seizoen vier Oranje-speelsters (Sari van Veenendaal, Anouk Dekker, Jill Roord en Shanice van de Sanden) onder zijn hoede had. "Zeker bij de voorhoedespeelsters, die konden de bal langer vasthouden. Dat heb ik de eerste twee duels niet gezien."

"Maar het is ook een positief gegeven dat Oranje nog tot meer in staat is dan dat ze tot nu toe hebben laten zien. Ik weet zeker dat dit team nog beter kan."

Een probleem voor Nederland in de groepsfase was dat de ploeg zich er vaak geen raad mee wist als ze onder druk werd gezet door de tegenstander. "En Japan zal veel druk gaan zetten op Oranje", voorspelt Veurink. "Nederland zal iets moeten verzinnen om onder die druk uit te spelen, dat zal de uitdaging worden."

Dat moet er ook voor zorgen dat de 18-jarige spits Vivianne Miedema, van wie voor het toernooi veel werd verwacht, haar eerste goal van het toernooi kan maken.

"Miedema is vooral gevaarlijk als je met je ploeg ver naar voren speelt. Kijk maar hoe veel kansen ze heeft gehad, dat zijn er niet meer dan een handvol. Je wilt haar eigenlijk veertig meter verder naar voren zien spelen."

Boost

Veurink denkt dat het Nederlandse vrouwenvoetbal ongeacht het resultaat tegen Japan een flinke boost zal krijgen door het eerste optreden van Oranje op een WK.

"We zijn acht jaar geleden gestart met de eredivisie voor vrouwen. Als je nu voor het eerst naar vrouwenvoetbal kijkt, dan kun je het niveau misschien niet helemaal goed inschatten. Maar als je kijkt naar waar we acht jaar geleden stonden en waar we nu staan, dan is het verschil gigantisch."

"Je merkt dat nu het spel wat minder is, er heel kritisch naar wordt gekeken. Maar wat is je referentiekader als je niet vaak naar het vrouwenvoetbal hebt gekeken? Daarom is dit WK heel goed. Een volgende keer kan namelijk dit toernooi dienen als referentiekader, en niet het mannenvoetbal."

Uiteindelijk draait alles om de prestaties die Oranje neerzet, benadrukt Veurink. "Als Oranje er het volgende WK niet bij is, dan kun je in zekere zin weer opnieuw beginnen. De hockeyvrouwen werden ook serieuzer genomen nadat ze heel goed gepresteerd hadden. Dat kan ook gebeuren in het voetbal."