BRUSSEL - Hij won al de beloftenversie van de Ronde van Vlaanderen en dit jaar de Ster Elektrotoer. Zaterdag boekte Nick Nuyens echter zijn grootste succes tot nu toe. De pas 24-jarige Belg won na een boeiende finale de semi-klassieker Parijs-Brussel.

In de regen aan demarrages was Nuyens in de slotkilometers op het juiste moment weggereden. Eerst nog vergezeld door de Nederlander Stefan van Dijk en de Fransman Christophe Mengin. In de laatste drie kilometer alleen met de Belg Philippe Gilbert, uiteindelijk tweede, en BankGiroLoterij-Deen Allan Johansen kort achter hem.

Een opmerkelijke rol was weggelegd voor Rudie Kemna, de 36-jarige routinier van BankGiroLoterij. Kemna ontsnapte na 70 kilometer met de Fransman Poilvet, die hij op 45 kilometer voor de streep in Anderlecht kwijtraakte. Op dat moment was zijn voorsprong nog 7.30 maar elf kilometer voor de streep kwam de Italiaanse olympisch kampioen Bettini hem als eerste voorbij. Kemna kreeg de pedalen nog amper rond en kwam uiteindelijk op ruime achterstand binnen.

'Leuke dag'

"Toch heb ik genoten vandaag, het was gewoon een hele leuke dag", concludeerde de man uit Deurningen. "Ik heb nooit gedacht dat ik hier zou gaan winnen. Ook niet toen we twaalf minuten voorsprong hadden. De laatste vijftig kilometer heb ik alleen maar geharkt. Fietsen is pijn lijden, het hoort erbij."

In de slotfase reed eerst Bettini enige tijd alleen op kop. Vijf kilometer voor de streep werd de Italiaan ingelopen waarna zijn ploeggenoot Nuyens in beeld kwam. "Ik heb eigenlijk de hele dag voor Bettini gereden. Pas toen hij gepakt werd, ben ik voor mijn eigen kans gegaan", vertelde de Lierenaar na zijn verrassende zege. "Iedereen zat kapot, maar ik misschien net iets minder dan de rest."

De koers werd verreden onder slechte weersomstandigheden. Bij een massale valpartij in Nijvel was onder meer Michael Boogerd betrokken. De Hagenaar kon de wedstrijd voortzetten.