ALMUSAFES - De Amerikaan Tyler Hamilton heeft zaterdag de achtste etappe van de Ronde van Spanje, een individuele tijdrit, gewonnen. De olympisch kampioen tijdrijden bleef in Almusafes de Colombiaan Victor Hugo Pena en de Amerikaan Floyd Landis voor.

Landis nam wel de leiderstrui over van zijn Spaanse ploeggenoot Manuel Beltran. De Nederlander Joost Posthuma werd knap tiende.

Hamilton droeg zijn zege op aan de slachtoffers van de aanslagen in New York en Washington op 11 september 2001. "Het is een tragedie die de wereld heeft veranderd", sprak de kopman van Phonak na zijn imponerende zege. Behalve Pena en Landis bleef ook Beltran binnen een halve minuut van de ritwinnaar.

Hamilton belandde door zijn sterke optreden op de derde plaats in het algemeen klassement, maar weigerde zichzelf tot de favorieten voor de eindzege te gaan rekenen. "Ik heb me na de Tour in mijn trainingen volledig gericht op de olympische tijdrit. Een wedstrijd van drie weken vergt een andere voorbereiding dan een race van een uur." Landis haalde het einde van de Tour niet wegens rugklachten na een val.

De prestatie van Joost Posthuma werd door Rabobank-ploegleider Adri van Houwelingen met vreugde begroet. "Deze tiende plaats is heel knap, ik zag al vanaf de eerste kilometer dat het goed ging met Joost", zei Van Houwelingen na afloop. "Joost was kapot, maar vond zelf ook dat hij het wel goed gedaan had." Posthuma werd dit jaar tweede bij het NK tijdrijden achter Thomas Dekker, die bij het WK in Verona nog in de categorie neo's uitkomt. Door zijn prestatie in de Vuelta maakt de 23-jarige renner uit Hengelo een goede kans te worden geselecteerd voor de tijdrit bij de elite-renners. Hij is samen met Bart Voskamp en Niels Scheuneman de voornaamste kandidaat.

Zondag krijgen de renners een paar serieuze cols voor de kiezen. Na drie beklimmingen van derde en drie van tweede categorie ligt de streep op de Alto de Aitane, een klim van buiten-categorie.