De Nederlandse voetbalsters kunnen zich in de nacht van donderdag op vrijdag met een zege op China plaatsen voor de achtste finales van het WK, maar Oranje wil daar niet te veel mee bezig zijn.

"We moeten er niet te makkelijk over gaan denken omdat we de eerste wedstrijd hebben gewonnen", doelde Sherida Spitse woensdag op een persconferentie op het met 1-0 gewonnen openingsduel met Nieuw-Zeeland.

"Het wordt een pittig wedstrijdje, maar we hebben veel zin om weer een topwedstrijd te gaan spelen."

Bondscoach Roger Reijners kon nog geen nieuwe informatie geven over de enkelblessure van keepster Loes Geurts. "We hebben daar nog geen beslissing over genomen. We hebben nog een training. Daarna weten we meer." Sari van Veenendaal zal keepen als Geurts niet fit genoeg blijkt.

Spits Vivianne Miedema kampte de laatste dagen met migraine en had daarvoor last van haar voet, maar zal normaal gesproken gewoon aan de aftrap staan in Edmonton.

"Vivianne heeft wat rust gehad in de aanloop naar China'', stelde Reijners. "Het gaat nu de goede kant op. Ik denk dat ze nu klaar is om een goede wedstrijd te spelen.''

Talentvol

China behoorde lang tot de top van het vrouwenvoetbal, maar is de laatste jaren afgegleden op de wereldranglijst. Toch waarschuwt Reijners voor de kracht van de WK-finalist van 1999.

"China is een heel sterk georganiseerde ploeg, vooral in de verdediging. Het is een heel jong, talentvol team dat de afgelopen maanden veel progressie heeft geboekt. We zullen vol aan de bak moeten."

Volgens aanvalster Manon Melis is China een 'typisch Aziatische ploeg'. "We moeten zo veel mogelijk ons eigen spel spelen, op balbezit, en zo veel mogelijk proberen aan te vallen. We kunnen niet wachten op de wedstrijd."

Omstreden

De Chinese vrouwen verloren hun eerste duel met 1-0 van Canada door een omstreden strafschop voor het thuisland in blessuretijd. Nederland won door een goal van Lieke Martens met diezelfde cijfers van Nieuw-Zeeland.

Het Nederlands elftal speelde tien keer eerder tegen China, dat vier plaatsen lager staat op de huidige FIFA-ranking (twaalfde om zestiende). De 'Stalen Rozen' wonnen vijf keer en vier keer werd het gelijk, maar Oranje won de laatste ontmoeting, in 2011 in China, door een goal van Melis.

"Dat zegt niks, er is veel veranderd sinds dat duel", benadrukte de topscorer aller tijden van Oranje. "Alles ligt nu weer open."

Waarschuwing

Oranje trapt in de nacht van donderdag op vrijdag om 00.00 uur Nederlandse tijd af voor de tweede WK-wedstrijd uit de historie.

De Colombiaanse Yeimy Martinez is de scheidsrechter in het Commonwealth Stadium in Edmonton.

Danielle van de Donk en matchwinner Martens kregen tegen Nieuw-Zeeland een gele kaart en zijn bij een nieuwe waarschuwing geschorst voor het derde en laatste groepsduel, in de nacht van maandag op dinsdag tegen gastland Canada.

De nummers één en twee uit de poule gaan rechtstreeks door naar de achtste finales, net als de vier beste nummers drie uit de zes groepen.