MILAAN - Duitsland is met uitzondering van formule-1-coureur Michael Schumacher het leiderschap in de sportwereld volledig kwijt. Dat stelt voormalig tennislegende Boris Becker in een interview met het Britse persbureau Reuters. De oud-tennisser wijt de tegenvallende resultaten in de Duitse topsport aan een gebrek aan vertrouwen.

"Vroeger hadden we de drang om te presteren", aldus Becker, die op 17-jarige leeftijd Wimbledon won. "De motivatie lijkt te zijn verdwenen en er moeten drastische maatregelen genomen worden om die terug te brengen. Bij de Olympische Spelen zaten we niet eens bij de toplanden. Dat weerspiegelt de algemene teneur die in Duitsland heerst. Waarom zou dat in de sportwereld anders zijn?"

Olympische Spelen

Tijdens de Spelen van 1996 eindigden de Duitsers nog als derde in het medailleklassement. Dit jaar moesten ze genoegen nemen met de zesde plaats. Het voetbalelftal werd tijdens het Europees kampioenschap in Portugal deze zomer al in de voorrondes uitgeschakeld. Alleen Schumacher, die voor de zevende keer wereldkampioen Formule 1 is geworden, behaalt grote successen.

Becker, die in 1999 stopte met toptennis, woont nu in Zwitserland. Hij heeft geen plannen op korte termijn naar zijn geboorteland terug te keren. "In Duitsland wordt alleen maar gejammerd. Iedereen geeft bondskanselier Schröder de schuld, zonder zelf verantwoordelijkheid te nemen."