NAC Breda is na vijftien achtereenvolgende seizoenen op het hoogste niveau gedegradeerd uit de eredivisie. De Bredanaars gingen zondag in eigen huis met 2-1 onderuit tegen Roda JC, dat na een verblijf van één jaar in de Jupiler League promoveert.

Het zeer spannende duel mondde uit in een verlenging nadat Roda JC met 1-0 zegevierde in reguliere speeltijd. Diezelfde stand, maar dan voor NAC, stond donderdag in Kerkrade op het scorebord.

De beslissende 2-1 viel in de 110e minuut. Op aangeven van Frank Demouge schoot de Belg Tom Van Hyfte hard raak met links.

In de eerste helft van de verlenging knokte NAC zich nog terug van een achterstand, al kon niet met zekerheid worden gezegd of de inzet van Dirk Marcellis de doellijn volledig was gepasseerd.

Arbiter Danny Makkelie besloot na overleg met zijn assistent Kevin Blom een treffer toe te kennen, tot woede van de bezoekers. Officieel kreeg Van Hyfte de goal op zijn naam omdat de inzet van Marcellis via zijn lichaam van richting werd veranderd.

Speldenprikjes

Voor rust koesterde de ploeg van Robert Maaskant een overwicht, zonder dat de thuisploeg veel gevaar stichtte. Roda JC bleef overeind en deelde af en toe een speldenprikje uit.

Bij het scheiden van de markt voor rust sloegen de bezoekers plotseling toe. Hicham Faik stuurde Mitchell Paulissen weg met een steekpass. De aanvaller omspeelde vervolgens doelman Jelle ten Rouwelaar om vanuit een lastige hoek af te ronden.

In de tweede helft zette NAC Breda aanvankelijk aan, maar was het Roda JC dat verreweg de beste mogelijkheden kreeg. Zo trof Paulissen de paal uit een vrije trap. Op dat moment speelde NAC in ondertal door een rode kaart (twee keer geel) van Mats Seuntjens.

Lang konden de bezoekers niet profiteren van de man-meersituatie. Vlak voor het einde van de reguliere speeltijd kreeg ook Arjan Swinkels namelijk zijn tweede gele kaart.

Veel kansen

Beide teams kregen vervolgens kansen over en weer in een wedstrijd die bol stond van de spanning. Uiteindelijk kwam Roda JC dankzij de goal van Van Hyfte als winnaar uit de strijd.

NAC Breda eindigde in de reguliere competitie als zestiende. De club maakte een uiterst hectisch seizoen door met liefst twee trainerswissels.

Na de zwakke seizoenstart moest Nebojsa Gudelj het veld ruimen, waarna Eric Hellemons werd aangesteld. In de winterstop nam Maaskant het roer over.

Ook Roda JC verving in de loop van het seizoen de trainer. Het duo Rick Plum/Regillio Vrede maakte het seizoen af na het vertrek van René Trost. In de reguliere competitie van de Jupiler League eindigde Roda JC als derde.

FC Volendam-De Graafschap

Eerder op de dag promoveerde De Graafschap ten koste van FC Volendam. De club uit Doetinchem won met 1-0 in Volendam, hetgeen voldoende was voor het eredivisieticket na de 0-0 van afgelopen donderdag in Doetinchem.

Sinds de degradatie in 2012 kwamen de 'Superboeren' onafgebroken uit in de Jupiler League.

In de eerste helft had FC Volendam het betere van het spel. De formatie van scheidend coach Hans de Koning verzuimde echter een van de kansen te benutten.

De Graafschap was een stuk effectiever. Zes minuten voor rust scoorde Vincent Vermeij van dichtbij, na een zeldzame uitbraak. De defensie van Volendam was de aanvaller compleet uit het oog verloren.

Na de hervatting drong FC Volendam opnieuw aan, maar telkens voorkwam De Graafschap-doelman Hidde Jurjus een doelpunt van de thuisploeg.

Zo redde hij twintig minuten voor tijd knap op een vrije trap van Brandley Kuwas. In de slotfase kwam De Graafschap niet meer in de problemen.

Het is de achtste keer dat De Graafschap promoveert naar de eredivisie. Dat is één promotie minder dan het record van FC Volendam, dat negen maal de eerste divisie voor de eredivisie verruilde.