De Engelse voetbalbond FA heeft FIFA-voorzitter Sepp Blatter opgeroepen om te vertrekken vanwege de recente corruptieschandalen bij de bond.

"Blatter moet vertrekken als voorzitter", zei FA-voorzitter Greg Dyke donderdag tegenover internationale media.

"Dat kan door ontslag, door hem weg te stemmen of we moeten een derde manier vinden. De tijd is gekomen dat de schade die de FIFA heeft opgelopen zo groot is dat het niet weer opgebouwd kan worden onder Blatter. De UEFA moet hem dwingen te vertrekken."

Met de uitlatingen gaat de Britse bond verder dan de meeste andere bonden en de UEFA, die eerder alleen opriepen om de verkiezingen voor het voorzitterschap, die vrijdag in Zürich gehouden worden, uit te stellen.

De verkiezingen zijn het belangrijkste onderdeel van het FIFA-congres dat donderdagochtend begint. De 79-jarige Blatter is de grote favoriet om voor de vierde keer te worden herkozen. Prins Ali bin Al-Hussein uit Jordanië is zijn enige overgebleven tegenkandidaat.

Maatregelen

De FIFA liet al weten dat de verkiezingen ondanks de arrestaties woensdag van FIFA-officials gewoon door zullen gaan. Blatter zelf is ook niet als verdachte aangemerkt in de onderzoeken van de Amerikaanse en Zwitserse justitie. Toch wordt hij al jaren in verband gebracht met omkoping.

Donderdag gaf de Zwitser aan dat hij blij is met de juridische onderzoeken naar omkoping binnen de wereldvoetbalbond.

"We geloven dat dit de maatregelen helpt te versterken die de FIFA al heeft genomen om alle misstanden in het voetbal te voorkomen'', aldus Blatter, die in 1998 aantrad als voorzitter.