Michael van Praag trekt zich zo goed als zeker terug als kandidaat voor het FIFA-voorzitterschap.

De KNVB-preses wil ruimte maken voor de Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein, die de afgelopen maanden meer steun vergaarde onder de 209 bij de wereldvoetbalbond aangesloten landen.

Dat melden bronnen rond de FIFA woensdag aan de Volkskrant. Ook Luis Figo zou de strijd opgeven, maar hij sprak dat later op woensdag tegen.

De gedachte achter de terugtrekking van Van Praag en Figo zou zijn dat de Jordaanse prins in dat geval meer kans heeft om Blatter te verslaan in de strijd om het voorzitterschap.

Persconferentie

Donderdag wordt er volgens de krant in Nederland een gezamenlijke persconferentie gegeven. Daarin zouden Van Praag, de Portugese oud-voetballer Figo en FIFA-bestuurslid Ali Bin Al-Hussein het besluit toelichten. 

Na bemiddeling van de Europese voetbalbond UEFA zou Van Praag hebben besloten geen kandidaat meer te zijn, op voorwaarde dat Figo zich ook terugtrekt. Mocht Figo toch niet stoppen met zijn campagne, dan heroverweegt Van Praag ook zijn terugtrekking.

"Het gemeenschappelijke doel is verandering teweegbrengen bij FIFA, het is goed dat daar een steeds bredere internationale coalitie voor is", aldus een woordvoerder van Van Praag die zijn terugtrekking niet ontkent. "Daar is het ons nu om te doen, het is wat ons betreft nu te prematuur om te spreken over welke kandidaat de beste papieren heeft."

Begin mei werd al bekend dat de drie uitdagers van Blatter met elkaar om de tafel zouden gaan om vermoedelijk te bespreken of de huidige preses van de wereldvoetbalbond te maken krijgt met drie tegenstanders of dat alleen de sterkste kandidaat van het trio de strijd aangaat met de 79-jarige Blatter.

Favoriet

Blatter geldt als grote favoriet voor de eindzege van de verkiezingen voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond. Vooral landen uit Azië, Afrika en Midden-Amerika willen dat de Zwitser aan een vijfde termijn als preses begint.

Op 29 mei vindt de verkiezing om het FIFA-voorzitterschap plaats in het Zwitserse Zürich. Blatter is al sinds 1998 de preses. Hij volgde de Braziliaan Joao Havelange op en werd sindsdien drie keer herkozen.