DEN HAAG - De uitwedstrijden van het Nederlands voetbalelftal in het kader van de kwalificatie voor het WK 2006 komen misschien niet op televisie. Het sportmarketingbureau Sportfive, dat de rechten bezit, vraagt namelijk ruim 1 miljoen euro per duel en dat vinden de drie grote tv-bedrijven in ons land (Publieke Omroep, RTL en SBS) veel te gortig.

De thuisduels van Oranje zendt SBS6 uit. Zo waren woensdagavond nog bijna vier miljoen tv-kijkers getuige van Nederland-Tsjechië (2-0). Bij de vorige kwalificatiereeks voor het EK in Portugal zond SBS6 ook de uitwedstrijden uit. "Maar het bedrag dat nu wordt gevraagd is bijna het dubbele van wat we voor de thuisduels moeten betalen", zegt L. Müller, chef sport van SBS6. De fractie van de SP heeft donderdag Tweede-Kamervragen gesteld over de kwestie aan staatssecretaris Van der Laan (Media).

Goed gesprek

SP-woordvoerster F. Vergeer wil dat Van der Laan snel met voetbalbond KNVB en de NOS om de tafel gaat om ervoor te zorgen dat de uitduels op een 'open net' (dus niet achter de decoder) te zien zijn. "Er moet maar eens een goed gesprek worden gevoerd met de KNVB en de NOS, want Oranje hoort voor iedereen toegankelijk te zijn. De commercie in het voetbal heeft voor de supporters al genoeg verknald", aldus Vergeer.

In een overleg woensdag met de Tweede Kamer verklaarde Van der Laan nog dat een dergelijke situatie wat haar betreft niet snel zal voordoen. Wedstrijden van Oranje staan namelijk, samen met andere grootschalige evenementen, op een zogenoemde 'evenementenlijst'. Dat is een wettelijke lijst met gebeurtenissen die altijd op een open net te zien moeten zijn.

Enkele Kamerleden vroegen woensdag of de bewindsvrouw zenders ook kon verplichten deze evenementen uit te zenden. Van der Laan antwoordde dat dat niet nodig is, omdat het echte topevenementen betreft die zenders graag willen uitzenden.

Krankzinnige woekerprijs

Volgens Müller (SBS) zijn ook de NOS en RTL Nederland niet van plan ruim een miljoen te betalen voor een uitwedstrijd van Oranje. "De volgende wedstrijd is op 9 oktober tegen Macedonië. Als Sportfive deze krankzinnige woekerprijs niet verlaagt, dan betwijfel ik of dit duel in beeld komt. Maar voor die datum is er natuurlijk nog heel wat mogelijk. Het verbaast ons zeer dat ze deze prijs vragen; die verdienen we niet eens voor de helft terug via reclames."