AMSTERDAM - Het was voor Pierre van Hooijdonk pas de vierde keer dat hij een basisplaats in een interland had. Hij speelde er inmiddels al 44. Op het moment dat bondscoach Marco van Basten een ware verjongingskuur doorvoerde bij het Nederlands elftal, kreeg de Brabantse spits een basisplaats. Op 34-jarige leeftijd, als oudste van de groep. Hij beloonde de nieuwe keuzeheer met twee goals, die Oranje aan een 2-0 overwinning op Tsjechië hielpen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"Ik hoop dat ik met deze twee goals wat krediet heb opgebouwd", lachte Van Hooijdonk na afloop. De lange aanvaller van Fenerbahce vertelde zich vooraf nog best zenuwachtig te hebben gemaakt over zijn plotselinge basisplaats. "Toen we anderhalve week geleden bij elkaar kwamen, had ik niet het idee dat ik vanaf het eerste fluitsignaal zou beginnen. Als dat dan toch gebeurt, voelt het toch een beetje als een vuurdoop. Ik wilde graag een goede indruk achterlaten."

Basisplaats

Van Hooijdonk zei niet expliciet te rekenen op een langdurige basisplaats. "Maar dat hoop ik natuurlijk wel. In ieder geval heb ik laten zien dat ik een volwaardig lid ben van de selectie en dat is toch lekker als er net een nieuwe bondscoach is aangetreden." In een loopbaan waarin basisplaatsen bij het Nederlands elftal schaars waren - alleen tegen Andorra, San Marino en in een vriendschappelijk duel tegen België mocht hij vanaf de aftrap beginnen -, voelde zijn optreden tegen de Tsjechen als een overwinning.

Hoogtepunt

"Dit duel is voor mij een persoonlijk hoogtepunt. Als je twee goals maakt tegen de favoriet van de groep, is dat prachtig. Ik ben blij dat ik de nieuwe trainers op deze manier kan terugbetalen voor het vertrouwen."

Over het vertoonde spel was de spits echter niet tevreden. "We hebben veel aan een uitstekende Van der Sar te danken. Maar het is natuurlijk wel terecht dat we hebben gewonnen." Met een knipoog: "Want dat is natuurlijk ook een kwaliteit: de kansen benutten."