AMSTERDAM - Trots en tevreden blikte Marco van Basten woensdagavond terug op zijn eerste WK-kwalificatiewedstrijd als bondscoach van het Nederlands elftal. Hij constateerde dat zijn ploeg weliswaar fortuinlijk had gewonnen van een sterk Tsjechië (2-0), maar zag ook voldoende aanknopingspunten om de huidige vernieuwde formatie in de nabije toekomst verder te verbeteren.

"Natuurlijk zijn we een paar keer goed weggekomen en natuurlijk hadden sommige dingen beter gekund", aldus een gelukkige Van Basten. "Maar je moet ook niet vergeten dat we slechts drie weken bezig zijn. We zijn met een jonge ploeg onderweg en heb het idee dat we nog veel en veel beter kunnen worden. Bovendien is Tsjechië ook zonder Nedved, Poborsky en Galasek een heel goede ploeg. Ik ben daarom ook heel tevreden."

Van Hooijdonk

Van Hooijdonk benutte twee van de slechts drie uitgespeelde aanvallen van Oranje. Hij rondde in de 33e minuut een goede combinatie tussen Van der Vaart en Kuijt af. In de 84e minuut maakte de aan het einde van dit kalenderjaar alweer 35-jarige aanvaller op aangeven van Kuijt ook de tweede Nederlandse treffer.

"Fantastisch voor hem en ons natuurlijk", besefte Van Basten. "Pierre heeft afgelopen week heel goed getraind. Hij verdiende het te beginnen en heeft dat ook in de wedstrijd laten zien." De bondscoach die als speler vaak individueel uitblonk, dankte de overwinning aan het collectief. "We hebben als elf leeuwen gevochten. Lang niet alles ging goed. Ze hebben alles redelijk uitgevoerd, maar keihard gevochten. Ik zie deze zege als een enorme opsteker. Dit was een prestatie van het collectief. Ik ben erg trots."

Drie verdedigers

Van Basten begon de wedstrijd met acht spelers van Ajax, PSV en Feyenoord. Hij verbaasde met een systeem met slechts drie verdedigers en posteerde ook nog eens de aanvallend ingestelde Sneijder voor zijn defensie. Bij gebrek aan vleugelspelers van niveau deed hij geen concessie aan zijn favoriete speelwijze. Hij bezette de flanken met Kuijt en Castelen.

Beide hardwerkende vleugelspitsen passeerden nauwelijks hun tegenstander. Ze kwamen ook tot weinig goede voorzetten. Kuijt had wel een aandeel in beide doelpunten. De Tsjechen kregen veel meer kansen dan Nederland. Doelman Van der Sar voorkwam dat Baros en Heinz scoorden en had geluk dat Koller op de lat kopte. "Geluk moet je soms hebben", constateerde Van Basten.

Brückner

De verliezend trainer Brückner wees na afloop met de beschuldigende vinger naar de arbitrale leiding. "We hebben goed gespeeld. Wij hoeven ons niet te schamen. Ik vind het wel ongelooflijk dat onze tegenstander zeker zestig overtredingen mocht maken. Dat vind ik echt schandalig", doelde Brückner op het optreden van de Duitse scheidsrechter Merk.

"We hebben gewoon mannelijk gespeeld en voor iedere meter gevochten", vond Van Basten. "Dat heeft ons een zege opgeleverd. We zijn er nog lang niet, maar dit is een enorme opsteker. We krijgen er hopelijk snel ook nog een paar spelers bij", doelde hij op de afwezige Robben, Van Nistelrooij en Cocu. "We kunnen nog veel beter worden."