AMSTERDAM - Een compleet vernieuwd Nederlands elftal heeft woensdagavond het eerste kwalificatieduel voor het WK van 2006 in Duitsland met 2-0 van Tsjechië gewonnen. Beide treffers kwamen op naam van Van Hooijdonk, die tegen de Tsjechen pas voor de vierde keer in 44 interlands in de basis van het Nederlands elftal stond.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Bekijk video reactie Kuijt: Modem/ Breedband

Onverstoorbaar zag Marco van Basten woensdagavond langs de zijlijn van de Amsterdam Arena toe, hoe zijn elftal de WK-kwalificatie tegen Tsjechië opende met een fortuinlijke overwinning. De pleitbezorger van aanvallend, aantrekkelijk en gedurfd voetbal zag zijn ploeg bijna het optimale resultaat uit drie uitgespeelde aanvallen halen.

Van Hooijdonk

Van Hooijdonk rondde in de 33e minuut na een prachtige combinatie van Van der Vaart en Kuijt een aanval doeltreffend af. De alweer 34-jarige spits verscheen in de 79e minuut opnieuw alleen voor Cech.

De doelman voorkwam met een knappe redding dat Oranje nog meer kreeg dan waar het recht op had. Vijf minuten later moest hij echter alsnog voor Van Hooijdonk capituleren.

Onderonsje

Tijdens een onderonsje met enkele journalisten voorspelde Van Basten het in de aanloop van de wedstrijd al. "Natuurlijk willen we graag aanvallen. Maar dan zul je net zien dat we dankzij een laffe counter met 1-0 winnen."

Zo erg was het in de ArenA nog niet. Oranje probeerde wel degelijk het spel te maken. Het kende echter veel problemen met de ploeg waarvan het dit jaar al twee keer had verloren.

Opsteker

De overwinning geldt dan ook als een enorme opsteker. Het spel van het enthousiast spelend Nederlands elftal is op vele posities voor verbetering vatbaar, maar biedt zeker aanknopingspunten voor de toekomst.

De bondscoach liet sinds zijn aantreden een zware storm door het Nederlands elftal waaien. Bij absentie van Robben, Cocu en de eveneens geschorste Van Nistelrooij telde het vernieuwde Nederlands elftal bij aanvang van het eerste WK-kwalificatieduel nog maar drie spelers die afgelopen zomer ook tijdens het EK tegen de Tsjechen bij de aftrap verschenen.

Nederlandse competitie

Van der Sar, Davids en Heitinga werden in de uitverkochte en sfeervolle Arena omgeven door opvallend veel spelers die hun geld in de Nederlandse competitie verdienen.

De basisformatie van bondscoach Van Basten telde maar liefst acht spelers van Ajax, PSV en Feyenoord. Ze kregen voorlopig de voorkeur boven redelijk gevestigde namen als Kluivert, Seedorf, Melchiot, Van der Meyde, Boateng en Hasselbaink.

Reputaties

Reputaties gelden niet bij Van Basten. Hij gelooft in zijn eigen visie en wijkt daar voorlopig niet van af. Zo is de nieuwe bondscoach een groot voorstander van het spelen met twee buitenspelers.

Zelfs bij afwezigheid van vleugelspitsen van niveau besloot Van Basten ook tegen Tsjechië de flanken te bezetten. Hij deed dat met Castelen op links en Kuijt op rechts. De Feyenoorders spelen bij hun club respectievelijk rechtsbuiten en centrumspits. Van Basten koos tegen Tsjechië voor slechts drie verdedigers.

Risicovol

Alsof het allemaal nog niet risicovol genoeg was, posteerde de bondscoach de aanvallend ingestelde Sneijder vlak voor de defensie. Tijdens de wedstrijd zag Van Basten onbewogen toe hoe zijn spelers de opdrachten met wisselend succes uitvoerden.

Zo had Oranje de vleugels met Kuijt en Castelen weliswaar bezet. Beide hardwerkende spelers kwamen hun directe tegenstander echter nauwelijks voorbij. De voorzetten van het tweetal hadden ook veel beter gekund.

De bezoekers kregen de beste mogelijkheden. Van der Sar voorkwam voor rust dat Baros en Heinz de openingstreffer maakten. De doelman had geluk dat Koller in de 51e minuut op de lat kopte.

Effectiever

Oranje sprong een stuk effectiever met de mogelijkheden om. Van Hooijdonk benutte twee van de drie uitgespeelde aanvallen en bedankte de bondscoach daarmee hartelijk voor zijn vierde basisplaats in zijn lange interlandperiode. Van Basten bedankte de luid bejubelde Brabander vervolgens met een applauswissel.