ENSCHEDE - Jaap Uilenberg gaat weg als technisch directeur van FC Twente. De oud-arbiter treedt op 1 juli in dienst van de KNVB als technisch coördinator voor de scheidsrechters betaald voetbal. Hij volgt in die functie John Blankenstein op. Uilenberg (52) was pas een jaar werkzaam bij Twente. Hij gaat bij de KNVB (assistent-)scheidsrechters coachen, opleiden en aanstellen.

Blankenstein gaat zich met ingang van het nieuwe seizoen bezighouden met het masterplan arbitrage. Hij richt zich op werving en behoud van jonge, getalenteerde scheidsrechters. Het masterplan is bedoeld voor prof- en amateurvoetbal en moet opleidingen verbeteren en arbitrage herkenbaar maken.

Kort

Uilenberg erkent dat zijn verblijf bij FC Twente wel van erg korte duur was. "Maar de functie bij de KNVB is voor mij een unieke kans, in een onderdeel van de sport die mij na aan het hart ligt. Zo'n kans krijg je maar één keer."

De oud-scheidsrechter, die meer dan twintig jaar floot, vindt het seizoen bij Twente sportief tegengevallen. "Het was een moeilijk jaar. Je weet dat je dan veel over je heen krijgt. Maar nogmaals, dat is niet de reden van mijn vertrek. Als de KNVB niet was gekomen, dan bleef ik gewoon bij Twente."

Samenwerking

De club heeft volgens Uilenberg organisatorisch wel vooruitgang geboekt. "Zo gaan we na vijftien jaar vruchteloos heen-en-weer-gepraat samenwerken met Heracles."

Bij de KNVB wil hij zijn ervaring als spelleider overbrengen op de nieuwe generatie. "Mensen herkenbaar laten fluiten, in de geest van de wedstrijd, en scheidsrechters dichter bij het voetbal brengen."

Uilenberg zal ook te maken krijgen met het overleg over de kritiek op het nationale scheidsrechterskorps. Zijn oud-collega Dick Jol luidde onlangs de noodklok. De KNVB wil met de arbiters praten over de aanpak van het probleem. "De discussie over de scheidsrechters laait elk seizoen wel een keer op", meent Uilenberg. "Het is niet erger dan voorheen. Ik vind dat het in z'n totaliteit nogal meevalt. Belangrijk is dat we samen evalueren en met een goed plan komen."