AMERSFOORT - De Stichting Top Zwemmen (STN) hoopt binnen een maand een nieuwe structuur te presenteren voor het Nederlandse zwemmen in de komende vier tot acht jaar. STN zal zich hierbij onder meer baseren op een analyse die bondscoach André Cats, voor Athene tijdelijk op een zijspoor gezet, en jeugdcoach Marcel Wouda van de afgelopen tien jaar hebben gemaakt.

Binnen de nieuwe plannen zal de nadruk op de opleiding van de jeugd komen te liggen. Voor de Spelen werd het STN al duidelijk dat de aanvoer van de talenten stagneert. In Athene werd dit alleen nog maar onderstreept door de successen van 'oudgedienden' Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn. Ze haalden evenals in Sydney als enigen individuele medailles. Onder andere zwemtrainer Jacco Verhaeren uitte in Griekenland kritiek op het gebrek aan aandacht voor de opleiding.

Kritiek

"We trekken ons deze kritiek zeker aan", lichtte Meeuwis Bouw van STN toe. "Uit de analyse blijkt dat het wel meevalt met het talent, maar zodra ze bij de top aanbelanden gaat er iets niet goed. Met alle deskundigen willen we de komende tijd tot een goed draagvlak komen en de juiste lijnen gaan uitzetten. Binnen een maand hopen we er uit te zijn."

Er zal dan ook duidelijk worden wat voor rol Cats binnen de bond krijgt. De bondscoach bleef op aandringen van Verhaeren en zijn zwemmers tijdens de Spelen thuis. Bouw: "Het was zuur voor hem, maar hij heeft zich daardoor op ons verzoek wel op de analyse kunnen richten. We gaan er in ieder geval wel vanuit dat hij bij ons in dienst zal blijven."