SAPORRO - Japan vreest de komst van hooligans bij het komende wereldkampioenschap voetbal. Hoewel de verwachting is dat tussen de circa 450.000 buitenlandse bezoekers maar weinig relschoppers zitten, neemt de WK-gastheer extreme veiligheidsmaatregelen. De politie heeft draagbare waterkanonnen, honden, 'Spiderman'-netpistolen en doorzichtige schilden paraat. Het gevaar van overkill ligt op de loer.

Vooral Saporro zet zich schrap. De stad, op het eiland Hokkaido zo'n 800 kilometer ten noorden van Tokio, is door de Japanse media aangemerkt als gevaarlijkste plek. Oorzaak: Argentinië en Engeland spelen op 7 juni in het Saporro Dome tegen elkaar. De aanhang van beide landen heeft een slechte reputatie.

De Japanse politie heeft aangekondigd geen enkele clementie te hebben met raddraaiers. 'Zero tolerance' is de boodschap aan bezoekers van het toernooi dat 31 mei in Japan en Zuid-Korea begint. "We zetten zoveel agenten in als nodig is. We zijn op alles voorbereid", zegt veiligheidschef Masatsugu Ooi van de politie in Hokkaido.

Politiemacht

Het eiland brengt de grootste politiemacht in zijn historie op de been. Zeker duizend agenten zijn tijdens de wedstrijden in het stadion en nog eens duizend patrouilleren buiten. Ander veiligheidspersoneel houdt de treinstations en de stadskern van Saporro in de gaten. De politie vreest vooral dat hooligans in het Susukino-uitgaanscentrum met zijn smalle straatjes, pubs en seksshops met elkaar op de vuist zullen gaan.

Kartonnen bierbekers

"Winkeliers willen vroeg sluiten. Overwogen wordt om drank in kartonnen bekertjes te schenken, zodat fans geen flessen hebben om als wapen te gebruiken", zegt Yoichi Furukawa van het toeristenbureau in Susukino. In Osaka en Saitama, waar Engeland zijn andere duels in de eerste ronde speelt, zijn dezelfde maatregelen aangekondigd.

Het is de vraag of de zware veiligheidsmaatregelen wel zo nodig zijn. Naar schatting maken maar 6000 tot 8000 Engelse supporters de lange en dure reis naar Azië. Een fractie van het aantal dat het vorige WK in Frankrijk bezocht. De Britse autoriteiten proberen de notoire relschoppers er bovendien al van tevoren uit te pikken.

Doemscenario's

De Japanse tabloids staan echter vol doemverhalen over een 'invasie van barbaren'. Insiders vrezen dat de politie wel eens te hard kan ingrijpen. "We moeten de buitenlanders welkom heten. Als we te veel aan hooligans denken, gaan alle bezoekers er als hooligans uitzien", zegt Hiki. Ryuta Ooyama, een Japanner die in Engeland woonde, deelt zijn zorg. "Als de veiligheid te strikt is, bestaat het risico dat normale supporters in hooligans veranderen."

Door een recente toename van criminaliteit zitten veel gevangenissen vol. De politie is van plan fans naar andere gebieden te vervoeren bij arrestaties. Justitie in Saporro stelt rechtszaken gedurende het WK uit.

High-tech wapens

Elke hooligan die Japan aandoet, moet het opnemen tegen high-tech wapens als draagbare waterkanonnen en Spiderman-netpistolen. Bij een veiligheidsoefening in april gebruikte de politie ook elektronische borden, waarin zij de fans in zes talen opriep het rustig aan te doen en zich te verspreiden.

Japan zet ook speciale troepen in die bommen en chemische wapens onschadelijk kunnen maken. Net als Zuid-Korea houdt het land rekening met terrorisme. Boven de stadions geldt een vliegverbod.

Het organisatiecomité JAWOC ziet het allemaal met lede ogen aan. JAWOC denkt dat alle aandacht voor hooligans en terroristen de feestvreugde van 's werelds grootste sportevenement overschaduwt. "We willen mensen niet het gevoel geven dat ze constant in de gaten worden gehouden", vindt directeur Masaru Hiura.