NEW YORK - Verbitterd, boos, overstuur en bedrogen, het waren de woorden die de Amerikaanse tennisster Serena Williams dinsdagavond gebruikte na haar verloren halvefinalepartij bij de US Open. De tweevoudig winnares van het grandslamtoernooi van New York vloog eruit (6-2 4-6 4-6) tegen haar landgenote Jennifer Capriati na een partij die bol stond van de spanning en fouten van de scheidsrechter.

Na twee enerverende sets begon de ellende bij een 'overrule' van de Portugese scheidsrechter Mariana Alves. Williams had een backhand geslagen die keurig binnen de lijn viel. De lijnrechter had er niets op aan te merken, maar Alves, ook nog zittend aan de andere kant van de baan, besloot het punt aan Capriati te geven.

Williams

Williams geloofde haar ogen niet, werd razend toen Alves haar beslissing weigerde terug te draaien en verloor haar eerste opslaggame in de beslissende set. Bij een 5-4-achterstand sloeg Williams, wel leidend met 0-15, opnieuw een winner die werd uitgegeven hoewel de tv-beelden duidelijk lieten zien dat de bal op de lijn was geland. Terwijl het stadion ontplofte, hield Capriati het hoofd koel om de partij uit te serveren. Williams verdween hoofdschuddend van de baan.

Blunder

"Ik dacht eerst dat het weer zo'n blunder was als op Wimbledon", doelde Williams op een incident eerder dit jaar waarbij haar zus Venus het slachtoffer was toen de scheidsrechter een verkeerde stand noemde in haar partij tegen de Kroatische Sprem. "Ik dacht dat ze (Alves) zich vergist had en wilde duidelijk maken dat ik het punt had gemaakt. Ik vroeg haar vervolgens waarom ze die beslissing genomen had, terwijl de bal zo duidelijk in was, niet eens de lijn had geraakt."

Excuses

Williams, die zei dat ze meteen na de partij de excuses had gekregen van de vrouwentennisorganisatie WTA, zei dat de beslissing haar spel terdege had beïnvloed. "Eerlijk, ik ben minder de hoeken van het veld op gaan zoeken, ik ben minder risicovol gaan spelen. Ik ben boos en verbitterd. Ik voel me bedrogen door iemand die in een vlaag van verstandsverbijstering heeft gehandeld."

Ze verloor trouwens niet alleen door beslissingen van de scheidsrechter. In het twee uur durende duel produceerde ze meer dan vijftig 'unforced errors'. Capriati liet vorig jaar in de halve finale de Belgische Henin ontsnappen. "Ik heb mezelf de hele tijd voorgenomen: dit keer geef ik het niet weg." Capriati treft in de halve finales de Russische Dementieva, die net te sterk (4-6 6-4 7-6) was voor de Française Mauresmo.

Roddick

Bij de mannen bereikte titelverdediger Andy Roddick als laatste de kwartfinales waarin hij het Zweedse servicekanon Johansson tegenkomt. Roddick maakte in ruim anderhalf uur korte metten met de Spanjaard Robredo: 6-3 6-2 6-4. De als tweede geplaatste Amerikaan kan de eerste tennisser sinds de Australiër Rafter (1997,1998) worden die de US Open twee maal op rij wint.

"Ik dacht dat ik vandaag wel aardig speelde", vond Roddick na de eenzijdige partij. "Ik serveer goed, brak zijn service met regelmaat, sla de ballen goed terug en beweeg goed." Roddick verloor in de huidige editie van de US Open nog geen set. "Maar dat zegt niets voor de partij tegen Johansson. Als ik straks de baan opkom, begin ik gewoon op nul."