INDIANAPOLIS/WASHINGTON - Martin Verkerk heeft zich niet weten te plaatsen voor de halve eindstrijd van het toernooi in Indianapolis. De tennisser uit Alphen aan den Rijn verloor in de kwartfinales met 6-4 7-6 van de Brit Greg Rusedski. Verkerk schaarde zich in Indianapolis voor het eerst bij de laatste acht op de ATP-tour.

Verkerk was in de tweede set dicht bij een verlenging van de partij. Maar Rusedski wist de wedstrijd in de tiebreak toch met 8-6 te beslissen.

De Brit was onder de indruk van het spel van zijn Nederlandse opponent, nummer 107 van de wereld. “Op breekpunten sloeg hij zijn tweede service zo hard als hij kon. Er kwamen heel veel goede ballen van zijn racket. Met een iets betere return heb ik denk ik het verschil kunnen maken. Zeker in de tweede set heb ik het moeilijk gehad, maar ik ben blij dat ik op de beslissende momenten de grote punten kon maken.”

Verkerk produceerde in totaal elf aces tegen tien voor Rusedski. Rusedski, die in zijn vorige partij de Australiër Hewitt uitschakelde, moet het nu opnemen tegen Tommy Haas. De Duitser won van de Fransman Sebastien Grosjean. Ook Haas' landgenoot haalde met een zege op Arnaud Pasquale de laatste vier. Hij treft de Spanjaard Felix Mantilla, die ook de derde Fransman in de kwartfinales, Arnaud Clement, uit het toernooi sloeg.

In Washington kwam een einde aan het optreden van Sjeng Schalken. Met zijn Zuid-Afrikaanse partner Adams ging de Limburger in de kwartfinales van het dubbelspel met 7-6 4-6 6-3 onderuit tegen het Tsjechische koppel Damm/Suk. In het enkelspel werd Schalken al eerder uitgeschakeld door Paradorn Srichaphan. De Thai plaatste zich ten koste van de Fin Jarkko Nieminen met 6-3 7-5 voor de halve finales. Hij speelt nu tegen de Chileen Marcelo Rios, die de Brazilaan Fernando Meligeni met 3-6 6-4 7-5 versloeg.

De andere halve eindstrijd gaat tussen de Amerikanen Andre Agassi en James Blake. Agassi vocht zicht tegen Thomas Enqvist naar de halve finale. De Zweed serveerde in de tweede set op 5-4 voor de winst, maar kon het niet afmaken. Agassi, vijfvoudig winnaar in Washington, trok de partij met 6-7 7-6 6-3 toch naar zich toe. Blake ontdeed zich met twee keer 6-4 van de Spanjaard Corretja.

Bij het vrouwentoernooi in Montreal beëindigde Jelena Dokic de opmars van Martina Hingis. De Joegoslavische klopte de Zwitserse met 6-4 6-3. Hingis was een aantal maanden uit de roulatie na een operatie aan haar voet. Dokic treft nu de Amerikaanse Jennifer Capriati, die de Belgische Justine Henin uitschakelde. De Slowaakse Daniela Hantuchova en de Française Amelie Mauresmo spelen in de andere halve finale.