NOORDWIJK - Ontspannen en onverstoorbaar werkte Marco van Basten dinsdag de laatste voorbereidingen voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië af. Na acht dagen van intensief trainen is de bondscoach er uit. Hij is vol vertrouwen over een goede afloop en staat volledig achter zijn aanpak en visie. Of anderen zijn mening delen, maakt hem echt helemaal niets uit.

Als de schijn niet enorm bedriegt, bestrijdt een drastisch vernieuwd Oranje woensdagavond Tsjechië met slechts drie verdedigers en een trio aanvallers dat ongewoon is met een basisplaats in Oranje. Pierre van Hooijdonk mag in zijn 44e interland voor de vierde keer beginnen. Castelen is voor de tweede keer vanaf het eerste fluitsignaal van de partij en Dirk Kuijt debuteert zelfs in de nationale basiself.

Vleugelspitsen

Zowel linksbuiten Castelen, bij Feyenoord nog niet eens zeker van een basisplaats, als rechtsbuiten Kuijt speelt liever op een andere positie. De eerstgenoemde komt op rechts tot zijn beste prestaties. Kuijt noemt zich centrumspits. Bij gebrek aan betere opties posteert Van Basten beide Feyenoorders in de uitverkochte ArenA echter op de flanken. Geheel naar wens van zijn levend klankbord Johan Cruijff wil de bondscoach kost wat kost met vleugelspitsen spelen. Zelfs als ze Kuijt en Castelen heten en onervaren op het hoogste niveau zijn.

Van Hooijdonk, normaliter achter Van Nistelrooij, Kluivert en Makaay vierde spits, debuteert op zijn 34e voor het eerst tijdens een grote wedstrijd in de nationale basiself. Van Basten is niet helemaal tevreden over de prestaties van Makaay op de training. "Ik heb met hem gepraat over wat hij wel en niet goed deed. Ik heb hem wat tips mee gegeven", aldus Van Basten die niets over zijn opstelling kwijt wilde.

Drie verdedigers

Meer nog dan met zijn invulling van de voorhoede verrast de bondscoach met de bezetting van de achterste linie. Van Basten trainde de afgelopen dagen slechts met drie verdedigers. Twee van hen, op de training vaak Heitinga en Bouhlarouz, werden belast met de bewaking van twee spitsen.

Ooijer had in de as van het veld een vrije rol. "Met vier verdedigers neem je minder risico's dan met drie verdedigers", besefte Van Basten. "Of ik me stoor aan de kritiek over mijn risicovolle aanpak? Helemaal niet, want iedereen mag toch voor zijn mening uitkomen."

Kritiek

Het is overigens zeer de vraag of de kritiek Van Basten heeft bereikt. Het is dat perschef Jansma hem met enige regelmaat publicaties aanreikt. Anders als zijn voorganger Advocaat maakt het de bondscoach weinig uit wat ze van hem denken en vinden. Als hij zichzelf maar in de spiegel kan blijven aankijken.

Van Basten beseft echter ook als geen ander dat zijn aanpak uiteindelijk valt of staat met het resultaat. "Ik ben benieuwd, maar heb veel vertrouwen in een goede afloop. We willen mooi voetbal en resultaat aan elkaar koppelen. Dat is niet makkelijk. Zeker niet met een jonge en voor een deel nieuwe groep. We hebben goed en lekker getraind en nu moet het gebeuren. Na het duel met de Tsjechen weten we voorlopig waar we staan. Nee, ik ben nog niet zenuwachtig. Wel benieuwd", aldus de bondscoach die vermoedelijk met Van der Sar en Davids slechts twee spelers opstelt die ook bij Advocaat op het EK tot de eerste keus behoorden.

Vermoedelijke opstelling Nederland: Van der Sar; Bouhlarouz, Ooijer en Heitinga; Van Bommel, Sneijder, Van der Vaart en Davids; Kuijt, Van Hooijdonk en Castelen.