NEW YORK - Roger Federer beleefde maandag zonder te spelen een primeur op de US Open. Door de afmelding van zijn geblesseerde Roemeense tegenstander Andrei Pavel haalde de Zwitserse nummer één van de wereld voor het eerst de laatste acht bij het grandslamtoernooi in New York. Pavel kon wegens een rugblessure niet in actie komen.

Ook de als vijfde geplaatste Brit Tim Henman plaatste zich in Amerika voor het eerst voor de kwartfinales. Na een marathonpartij van 3 uur en 41 minuten gaf zijn Duitse tegenstander Nicolas Kiefer op met een polsblessure. Henman stapte op zijn 30e verjaardag met 6-7 6-3 6-1 6-7 3-0 als winnaar van de baan.

Federer

Federer won drie van de laatste vijf Grandslamtoernooien. Dit jaar liet hij zich kronen als winnaar op de Australian Open en prolongeerde zijn titel op Wimbledon. Op de US Open wil het tot nu toe niet echt lukken met de Zwitser. Bij zijn vierde eerdere optredens strandde hij drie keer in de vierde ronde. Bij zijn debuut in 2000 werd hij in de derde schifting uitgeschakeld.

Henman behaalde zijn successen vooral op het gras van Wimbledon. Dit jaar verraste hij echter al met een halve finale op het gravel van Roland Garros. De Brit had het niet makkelijk tegen de Duitser. Kiefer pakte na de eerste set ook een 3-1 voorsprong in de tweede doorgang. Henman vocht zich echter terug. Hij won tien games op rij en zette de partij met 6-3 6-1 naar zijn hand.

Onwillige pols

In de vierde set sleepte Kiefer, die een strafpunt kreeg voor het slaan van een bal in de tribunes, er toch nog een verlenging uit. Door een onwillige pols verdween de spanning uit de wedstrijd.

In de strijd om een plaats in de halve finales speelt Henman tegen de Slowaak Dominik Hrbaty. Federer treft de Amerikaan Andre Agassi. Hij had weinig moeite met de Armeniër Sargis Sargsian: 6-3 6-2 6-2.