KATWIJK - Het partijspelletje is nog geen vijf minuten oud of Edgar Davids loopt druk gebarend naar Khalid Bouhlarouz. Met stem en handen legt de middenvelder uit hoe de kersverse international wel had moeten handelen. De jongste aanwinst van HSV knikt begrijpend en loopt na de training nog even naar Davids toe. De middenvelder van Internazionale lacht en nodigt de verdediger uit voor een partijtje 'panna'. Een minuutje of drie later gaat de bal bij Bouhlarouz door de benen.

"Of ik wel eens van hem had gehoord", herhaalt Davids de vraag. "Ik kan wel bijdehand zeggen dat ik hem al kende maar dat zou echt nergens op slaan. Nee, ik had nog nooit van hem gehoord. Dat geldt ook overigens ook voor Kromkamp. Ik kijk niet veel tv. Weet je nog? Sportverslagen in kranten lees ik al helemaal weinig. Maar hij is heel enthousiast en gretig, net zoals de meeste nieuwe jongens. Dat mag ik wel."

Aanvoerder

Davids, op het EK van 1996 nog door bondscoach Hiddink op het vliegtuig gezet, is onder Van Basten aanvoerder van Oranje. De opvolger van Frank de Boer beschouwt zijn nieuwe functie als een grote eer. "Dat vond ik spelen in z'n mooie kleur al. En nu ben ik nog aanvoerder ook. Wat er voor mij verandert? Ik ben het verlengstuk van de trainer in het veld. Zo zeggen ze dat toch altijd zo mooi."

"Ik denk dat ik vaker mijn verantwoordelijkheid moet nemen. Het is in ieder geval niet zo dat ik mij constant met de nieuwelingen ga bemoeien. Die moeten hun weg zelf maar vinden. Dat moest ik vroeger ook bij Ajax."

Bedenktijd

Voordat Davids de aanvoerdersband accepteerde, vroeg hij nog even bedenktijd aan Van Basten. "Ik wilde even goed nadenken wat er voor me zou veranderen. Met jullie van de pers sprak ik al. Dat zal nu nog iets vaker gebeuren. Daarbij stond het voor mij na het EK nog niet vast dat ik verder ging in Oranje. Belangrijke jongens stopten. Ik heb een weekje nagedacht, ben toen op vakantie gegaan en heb weer nagedacht. Toen was ik er uit. Ik wil nog graag voor Oranje spelen."

Net als Van Basten ziet ook Davids toekomst in de huidige groep van internationals van wie vijf spelers nog op hun vierde interland wachten. Slechts vijf voetballers droegen meer dan dertig keer het oranje shirt. "Het belangrijkste voor mij is dat iedereen heel fanatiek is. Er wordt ook veel gelachen."

"Ik begrijp dat je daar weinig aan hebt wanneer we van Tsjechië verliezen. Maar ik proef wel iets van dat sfeertje in de aanloop van het WK in 1998. Toen voelde het ook zo en speelden we vervolgens een prachtig WK. Daar speelden we pas mooi voetbal. Ik ben bij oranje gebleven omdat ik vertrouwen in deze groep heb."

Selectie

Voorlopig vertoont de selectie van Van Basten meer overeenkomsten met het keurkorps dat vier jaar geleden onder Louis van Gaal aan een uiteindelijk mislukte WK-kwalificatie begon. Oranje telt net als toen veel geblesseerden en nieuwelingen. Ook nu wacht al in de eerste groepswedstrijd een zware tegenstander.

"Ja, ik ken de situatie van vier jaar geleden nog. Maar zo denk ik niet. Ik ga niet van het negatieve uit. Daarbij mist Tsjechië als ik het goed heb ook Nedved, Galasek, Poborsky en Smicer. Ik denk dus dat we gaan winnen. Ik vind dat Van Basten goed en gedurfd bezig is. Ik voetbal graag met buitenspelers en als je met drie verdedigers kan spelen, moet je dat doen."

"Of hij niet beter Seedorf en Kluivert had moeten oproepen? Tsja, de ene was lang geblesseerd de andere speelde niet. Van Basten heeft anders besloten. Ik heb die jongens ook niet meteen gebeld. Ook niet als aanvoerder. Zij lopen al zolang mee en weten echt wel met een teleurstelling om te gaan. En geloof me, die komen weer terug hoor."