NFL

American football-talent (24) stopt uit angst voor hersenletsel

American footballer Chris Borland van de San Francisco 49ers zet uit angst voor zijn gezondheid al op 24-jarige leeftijd een punt achter zijn veelbelovende carrière in de National Football League (NFL).

Borland vindt de sport te gevaarlijk om door te gaan, zo maakte hij bekend in het ESPN-programma Outside the Lines.

"Ik wil een lang en gezond leven hebben'', zei de linebacker, die vorig jaar indruk maakte in zijn eerste seizoen in de NFL. "Ik wil geen neurologische problemen krijgen of eerder doodgaan.''

De Amerikaan heeft al twee keer een hersenschudding opgelopen. Borland maakt zich ernstige zorgen over de gezondheidsrisico's die zijn sport met zich meebrengt. Na overleg met zijn familie en specialisten op het gebied van hersenschade heeft hij besloten te stoppen.

"Ik wil proactief zijn. Op dit moment voel ik me nog zo scherp als altijd, maar ik vrees dat ik te laat ben als ik wacht totdat ik symptomen heb."

Borland had nog een driejarig contract bij de 49ers ter waarde van een kleine 2 miljoen dollar. De voormalig speler van de universiteit van Wisconsin zou volgend seizoen wederom een belangrijke rol gaan spelen in San Francisco, zeker nadat collega-linebacker Patrick Willis recent op 30-jarige leeftijd aankondigde te stoppen.

Alzheimer

Uit onderzoek is gebleken dat American footballers alzheimer en dementie kunnen overhouden aan de harde klappen die ze op hun hoofd krijgen.

Ruim zeventig oud-spelers zijn al gediagnosticeerd met neurologische aandoeningen.

In 2013 trof de NFL een megaschikking van zo'n 557 miljoen euro met duizenden oud-spelers. Die hadden de NFL voor de rechter gesleept omdat hen niets was verteld over de gevaren.

Borland is de vierde nog relatief jonge speler sinds de Super Bowl begin februari die zijn afscheid heeft aangekondigd. Naast Willis zijn ook Jason Worilds (27) en Jake Locker (26) gestopt met football.

Lees meer over:
Tip de redactie