De kans is groot dat Shani Davis komend schaatsseizoen uit zal komen voor beslist.nl. De 32-jarige Amerikaan en de Nederlandse ploeg van coach Gerard van Velde hebben de wil uitgesproken om te gaan samenwerken.

Dat bevestigt het team aan NU.nl naar aanleiding van berichtgeving in het AD dinsdag. Van Velde en Davis moeten eerst nog wel het sportieve plan voor volgend seizoen uitwerken. Volgens het AD zullen beide partijen komend weekend bij de wereldbekerfinale in Erfurt hun handtekening zetten onder een eenjarig contract.

"Het is eerst voor een jaar. Shani is dan 33 jaar, dus we gaan kijken hoelang hij nog wil en nog door kan gaan", vertelt teammanager Yuri Solinger aan de NOS. "Shani zal niet volledig aansluiten bij de ploeg, maar ook niet volledig zijn eigen gang gaan. Het moet voor beiden een win-win situatie zijn."

Davis, die in 2004 doorbrak met zijn eerste van drie wereldtitels op de 1500 meter, heeft het in zijn lange en succesvolle schaatscarrière vrijwel altijd alleen gedaan, zonder hulp van een team.

Na zijn verrassende wereldtitel op de 1000 meter half februari in Thialf stelde de tweevoudig olympisch kampioen dat hij openstond om zich aan te sluiten bij een (Nederlandse) ploeg. "Met een coach, goede fysiotherapeut en goede schaatsers om mij heen.''

Bij de sprintploeg van beslist.nl staan onder meer Michel en Ronald Mulder onder contract. Met de Australiër Daniel Greig zit er al een buitenlander in het team.

Stoppen

In aanloop naar de WK afstanden meldde Davis, die dit seizoen naar eigen zeggen voor het toernooi in Heerenveen slechts 800 dollar aan prijzengeld had binnen gesleept, nog dat hij vanwege mindere prestaties erover nadacht om na volgend seizoen te stoppen.

Zijn vierde wereldtitel op de 1000 meter kwam daarom 'precies op tijd'. "Ik had dit heel hard nodig. Ik heb vorig seizoen en dit seizoen zoveel slechte races gereden. Ik moest iets hebben om mezelf te kunnen overtuigen dat ik nog met schaatsen op topniveau kan doorgaan."