Hamburg boven Berlijn verkozen als kandidaatstad Spelen 2024

De leden van het Duits olympisch comité DOSB verkiezen Hamburg boven Berlijn als kandidaatstad voor de Olympische Spelen van 2024.

De Noord-Duitse stad moet de kandidatuur uiterlijk 15 september bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) melden. Boston en Rome hebben dat al officieel gedaan, Parijs, Doha, Istanbul en Bakoe overwegen een bid.

De Duitsers willen de Spelen graag naar hun land halen, maar moesten eerst kiezen welke stad de voorkeur krijgt. Daarover werd maandag een dag lang vergaderd. Naar verwachting maakt de DOSB de keuze zaterdag officieel.

"Het was een moeilijke beslissing", bevestigde DOSB-voorzitter Alfons Hörmann maandag tegenover Bild.

"Van de 33 olympische overkoepelende organisaties die deelnamen aan de stemming, stemden er achttien voor Hamburg, elf voor Berlijn en vier voor beide steden."

Video: Hamburg krijgt voorkeur in Duitsland

Compact

Volgens Hörmann heeft Hamburg veel te bieden. "Hamburg biedt een fascinerend en compact concept. Het is een stad die precies past bij de agenda van het IOC."

Er wacht nog wel een lokaal referendum waarin de bevolking zich mag uitspreken over de campagne die twee jaar duurt. Pas in 2017 volgt een beslissing van het IOC.

Hörman vind het vooral belangrijk dat Duitsland een eenheid gaat vormen in die campagne. "Dit is een project van heel Duitsland."

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie