Freestyle snowboardster Cheryl Maas heeft zaterdag in het Tsjechische skioord Spindleruv Mlyn de algemene wereldbeker en het klassement van het onderdeel slopestyle op haar naam geschreven.

De dertigjarige Maas rijgt de laatste wekeen de overwinningen aaneen. Zaterdag was ze met een score van 88,50 punten de beste bij de wereldbekerwedstrijd slopestyle in Spindleruv Mlyn.

Het betekende haar vierde wereldbekerzege op rij, na drie overwinningen vorige maand in Noord-Amerika. Maas mocht daardoor in Tsjechië twee kristallen bollen in ontvangst nemen.

De geboren Brabantse had tot vorige maand nog nooit een wereldbekerwedstrijd gewonnen, maar beleefde eind februari in Quebec een persoonlijke primeur met winst van de discipline big air.

Vervolgens was Maas op de Noord-Amerikaanse pistes ook twee keer de beste op de slopestyle.

Beloning

"Het is nooit een doel op zich geweest om die bokalen te winnen'', reageerde Maas op haar eindzege in de wereldbeker. "Ik bekijk het altijd per wedstrijd. Ik ben blij als ik de trucs kan doen die ik wil, het gaat me niet zozeer om de prijzen. Maar dit is natuurlijk wel een heel mooie beloning.''

Maas komt in een rijtje met Marcella Boerm, Carolien van Kilsdonk en olympisch kampioene Nicolien Sauerbreij, de drie andere Nederlandse snowboardsters die in respectievelijk 1994-1995, 1995-1996 en 2007-2008 een wereldbekerklassement wonnen.

"Deze bokalen krijgen een mooi plekje in huis. Ik denk dat het zeker voor later bijzonder is. Als je ouder wordt en terugkijkt op je carrière, krijgen ze meer betekenis. Maar voor nu ben ik gewoon lekker aan het snowboarden en van plan dat volgend seizoen weer te doen.''

Parallelslalom

Op de wereldbekerwedstrijd parallelslalom in Winterberg strandde Michelle Dekker in de kwalificaties.

Drie dagen na haar zilveren medaille bij de WK voor junioren in China moest de achttienjarige Nederlandse tussen de 'grote vrouwen' genoegen nemen met de negentiende plek.

De wereldbekerzege in Winterberg was voor Hilde-Katrine Engeli uit Noorwegen.