Europees kampioen Sjinkie Knegt is sterk begonnen aan de wereldkampioenschappen shorttrack in Moskou.

Hij plaatste zich vrijdag overtuigend voor de halve finales van de 1500 meter. De Fries won met overmacht zijn serie, voor de Canadese drievoudig olympisch kampioen Charles Hamelin.

Daan Breeuwsma en Freek van der Wart drongen ook door tot de halve finales. Breeuwsma profiteerde wel van een straf voor de Canadees Patrick Duffy. Van der Wart werd derde in zijn heat, maar plaatste zich op basis van zijn tijd.

Knegt en Breeuwsma bereikten ook de kwartfinales op de 500 en 1000 meter. Van der Wart werd op beide afstanden uitgeschakeld in de kwalificaties.

De kwartfinales, halve finales en de finale van de 1500 meter zijn zaterdag. Het vervolg van de 500 meter is ook zaterdag, die van de 1000 meter staat zondag op het programma.

Vrouwen

Rianne de Vries vierde haar debuut op een WK met een plek in de halve eindstrijd van de 1500 meter. De Friezin mocht door als nummer drie van haar heat op basis van haar tijd. Lara van Ruijven en Yara van Kerkhof redden het niet op deze eerste afstand.

De Nederlandse vrouwen werden allemaal uitgeschakeld op de 500 meter. Van Ruijven en De Vries bereikten nog wel de tweede kwalificatieronde, maar kwamen daarin tekort. Van Kerkhof werd al in de eerste ronde uitgeschakeld.

Op de 1000 meter wisten Van Ruijven en Van Kerkhof zich te plaatsen voor de kwartfinales. De Vries redde het niet in haar heat.

Hoe ziet het programma van het WK shorttrack eruit?