Vijf dagen na het WK allround hoopt Douwe de Vries toch nog een wereldrecord te verbreken in Calgary, al is het een officieuze. De 32-jarige Nederlander gaat vrijdag in de Olympic Oval proberen het werelduurrecord van Casper Helling uit de boeken te schaatsen.

"Het wordt onwijs afzien", zegt De Vries. "Het maakt niet uit of het goed of slecht gaat, in beide gevallen wordt het echt niet leuk."

"Maar het is net als een marathon van 200 kilometer op natuurijs. Na de streep klaagt iedereen dat ze het nooit meer gaan doen, maar een week later zeggen ze: 'Volgend jaar zijn we weer terug'."

De Fries is ondanks de pijn die bij de poging hoort al enige tijd gefascineerd door het werelduurrecord, dat oud-marathonschaatser Helling op 15 maart 2007 in Salt Lake City afpakte van Elfstedentocht-winnaar Henk Angenent en op 41 kilometer en 969,10 meter zette.

"Alle kleine details zijn belangrijk", legt de schaatser van Lotto-Jumbo zijn fascinatie uit. "Je moet een uur lang precies aanvoelen wanneer je te hard gaat en wanneer te langzaam. Net als bij de 10 kilometer moet alles kloppen. Alleen duurt dit ruim vier keer zo lang."

Luxe

Dit seizoen wilde de pupil van Jac Orie het record eigenlijk vóór het WK allround in Calgary aan gaan vallen, totdat hij zich verrassend plaatste voor het toernooi van afgelopen weekend, waarop hij als zesde eindigde in het klassement.

Nu begint De Vries op vrijdag de dertiende om 15.00 uur lokale tijd (22.00 uur Nederlandse tijd) aan zijn uur rondjes rijden op 1100 meter hoogte. Dit zal misschien niet mijn últieme poging worden, maar ik denk dat ik al een heel eind kom."

De Vries heeft in de zomer en aan het begin van de winter in de training twee keer een halfuur achter elkaar gereden. "Dat ging goed, maar misschien is na drie kwartier de tank wel leeg. Ik heb niet de luxe gehad om na het WK nog een keer te testen, want ik moest herstellen van dat toernooi."

Helling noteerde bij zijn record gemiddeld rondjes van 34,3. "Dat klinkt niet heel hard, maar probeer het maar eens een uur lang", zegt De Vries, die gewoon elke ronde van binnen- naar buitenbaan zal wisselen. "Ik zet in op rondetijden van 33-hoog en dan moet ik kijken hoe het voelt."

Tips

De internationale schaatsbond ISU erkent het werelduurrecord, dat in 1888 in Amsterdam voor het eerst door de Nederlander Charles Tebbutt werd neergezet met 22 kilometer en 591 meter, niet als officieel wereldrecord.

De Vries is daardoor aan minder stringente regels gebonden dan Thomas Dekker, die eind vorige maand nipt strandde in zijn poging om het werelduurrecord op de fiets te verbeteren.

"Ik ben aan het kijken of ik het via de ISU wél officieel kan maken, want dat zou het wel leuker maken. Maar het is niet noodzakelijk voor mij, ik vind het gewoon een mooi record. Net als bij het wielrennen, daar leeft het nu enorm."

Helling heeft zijn uitdager geholpen met wat tips. De Vries: "Hij vindt het ook leuk dat iemand het weer oppakt, want anders heb je een 'dood record'. Al zegt Casper er wel altijd bij: 'Stiekem hoop ik toch dat het heel lastig voor je wordt'."