De projectleiders van de verbouwing van De Kuip gaan het komende halfjaar opnieuw kijken of nieuwbouw haalbaar is voor het stadion van Feyenoord.

Dat meldt projectleider René van Ierschot woensdag op een persconferentie. Maandag werden de verbouwplannen van BAM afgeblazen omdat beide partijen er financieel niet uit kwamen.

"Er is geen plan B, maar het staat vast dat deze Kuip niet het eeuwige leven heeft. We gaan opnieuw kijken naar opties van vernieuwbouw en zullen ons ook afvragen of nieuwbouw nog een alternatief is", aldus Van Ierschot.

"Iedereen wil natuurlijk weten wanneer we meer gaan horen. Dat is glazen bol kijken, maar dan verwacht ik dat dat het najaar wordt. We gaan geen halfjaar stil zitten, maar hopen tegen die tijd meer duidelijkheid te hebben."

Feyenoord slaagde er in een eerder stadium al niet in om de financiering van nieuwbouw voor De Kuip rond te krijgen. De gemeente Rotterdam was toen niet bereid garant te staan voor de kosten. "Nu zullen we dat vooraf uitgebreid met de gemeente bespreken."

Video: Opties bouwplannen De Kuip weer open

Twee jaar vertraging

De club hoopte de verbouwing van het stadion voor maximaal 206 miljoen rond te krijgen, maar BAM kon niet lager gaan dan 215 miljoen euro. "Ik was voor dat verschil niet van tafel gelopen", foeterde de andere projectleider Dick van Well, voormalig president-commissaris van Feyenoord.

Van Ierschot vreest dat de verbouwing van De Kuip nu zeker twee jaar vertraging oploopt. In de huidige plannen moest het stadion in 2018 af zijn en dat zou nu minstens 2020 worden. Van Ierschot kondigde aan de gang van zaken uitgebreid te willen evalueren.

"We zullen elkaar daarbij niet sparen. De afgelopen dagen heb ik van de pers al de vraag gekregen of wij op zullen stappen en of er koppen zullen gaan rollen. Ik begrijp die vraag, maar op dit moment kan ik er geen antwoord op geven."

Feyenoord loopt door het uitstel van de plannen inkomsten mis en zal de komende periode goed kijken hoe de exploitatie van het huidige stadion verbeterd kan worden. Van Well erkent dat het een flinke tegenslag is voor de huidige nummer drie van de eredivisie. "Dit had een springplank moeten zijn en dat zal langzamer gaan."

Begroting

De plannen van Red de Kuip, die vorig jaar aan de kant werden geschoven ten faveure van BAM, zijn ook weer in beeld. "En de mailbox stroomt vol met andere plannen waar we ook weer naar gaan kijken", belooft Van Ierschot. Als Feyenoord weer voor vernieuwbouw gaat, blijft het streven 200 miljoen euro.

De Rotterdamse cub hoopt met een nieuw stadion de begroting en het spelersbudget structureel te verhogen en in de buurt te komen van concurrenten Ajax en PSV. De begroting ligt nu rond de 45 miljoen euro terwijl die van de Amsterdammers en de Eindhovenaren boven de 60 miljoen euro liggen.

Voor de directie van Feyenoord is de vertraging van de stadionplannen een nieuwe tegenvaller. De club moet op zoek naar een nieuwe trainer door het aanstaande vertrek van Fred Rutten en meldt zich volgende week bij de UEFA om zich te verantwoorden voor de ongeregeldheden op de tribune rond het Europa League-thuisduel met AS Roma.