De 150e geboortedag van Pim Mulier, daar had ik het eigenlijk met u over willen hebben. Dé sportpionier van Nederland die aan de basis stond van het voetbal, de KNVB, de NSF, de Elfstedentocht en tal van andere initiatieven. 

Dat er dinsdag op de Grote Markt van Haarlem pupillen van 'zijn' Koninklijke HFC, de oudste voetbalclub van Nederland, samen de cijfers 150 vormden en waarbij de KNVB, door hem in 1889 opgericht, uiteraard schitterde door afwezigheid.

Zestien maanden geleden had een van Muliers 'erfgenamen', voorzitter Michael van Praag, al plechtig beloofd dat de grootste sportbond zich intensief zou bemoeien met de viering van de verjaardag van de KNVB-grondlegger, maar die woorden bleken weinig waard.

NOC*NSF was wel vertegenwoordigd, andere sportbonden ook, de KNVB liet het bij een tweet en een stukkie op de website. Een beetje in de stijl zoals het onlangs het eigen 125-jarig bestaan vierde, te weten: niet.

Er staan belangrijkere dingen op de agenda dan het eren van het verleden, zoals het rondvliegen over de wereld van het huidige kopstuk in een even overbodige als onzinnige poging om een herverkiezing van Sepp Blatter te voorkomen. Een tournee die voor de helft gesponsord wordt door het amateurvoetbal. Pim Mulier, die sporten voor geld verafschuwde, zou zich omdraaien in z’n graf.

Wethouder Hekking

Maar het moet hier natuurlijk vooral gaan over die andere pionier, genaamd Louis van Gaal. Die na de eredivisie, de Primera Division en de Bundesliga en met het WK-succes nog vers in het geheugen binnen de kortste keren de Premier League aan z’n voeten zou krijgen.

Met een goedgevulde portemonnee werd hij naar Old Trafford gelokt, naar het beste Britse team van de afgelopen 25 jaar waarvan het ritme vorig seizoen onder David Moyes enigszins stokte. Aan de hand van Van Gaal zouden de ‘Red Devils’ een nieuwe bloeiperiode betreden, dat leed geen twijfel.

Afgelopen maandag kreeg ik zowaar medelijden met de man. Nadat Arsenal in de kwartfinale van de FA Cup voor de tweede keer op voorsprong was gekomen, zat Van Gaal er verslagen bij. Met zijn veel te grote kladblok nog als enige trouwe bondgenoot, maar ook daarin stond niet de tactische vondst die zou leiden tot een ommekeer. Zelfs Frans 'wethouder Hekking' Hoek keek even de andere kant op.

Trainingspak

Tot overmaat van ramp kwam de winnende treffer van de voet van Danny Welbeck, die zo’n afgrijselijke blunder waar de United-defensie dit seizoen patent op lijkt te hebben, koeltjes afstrafte.

Danny Welbeck, was dat niet…? Dat was inderdaad dezelfde speler die vorige zomer het veld moest ruimen in Manchester omdat Van Gaal in hem meer een reserve- dan een basisspeler zag.

Welbeck voldeed niet aan de hoge eisen van de Hollandse meester himself. Die gaf liever een slordige 200 miljoen euro uit voor versterkingen die dat predicaat eigenlijk niet verdienen, zo bleek ook weer tegen Arsenal.

Angel Di Maria ging met een rode kaart het veld af omdat hij wat al te opzichtig aan het shirt van de scheidsrechter ging hangen, Luke Shaw en Ander Herrera werden gewisseld en Marcos Rojo en Daley Blind hobbelden plichtmatig mee. 'Superspits' Radamel Falcao pelde niet eens zijn trainingspak af, zelfs niet bij een achterstand. Tel uit je winst.

Kleuters

Na de wedstrijd verviel Van Gaal weer in z’n oude, narrige zelf toen hij een verslaggever die iets wilde weten over Falcao op bitse wijze terechtwees. Compleet met zielig opgestoken duimpje. Een meewarig uitgesproken 'You are good busy', zou het beeld vervolmaakt hebben, maar dat ontbrak er helaas aan.

Nee, het was niet de week van Louis, dat moge duidelijk zijn. Het begon al met die gestolen zege bij Newcastle United waar hij vooral oude bekende Tim Krul dankbaar voor mocht zijn. In plaats daarvan vond de oefenmeester het nodig om assistent Ryan Giggs in de wang te knijpen. Het waarom van deze handeling, die je normaliter verricht bij kleuters of gedegenereerden, werd niet helemaal duidelijk.

Misschien vond Van Gaal het raar dat Giggs niet net zo uitbundig juichte als de grote roerganger zelf, hoewel het stoïcijnse gedrag van z’n assistent beter paste bij de situatie. Het clubicoon schaamde zich waarschijnlijk een beetje voor dit presentje van Krul en gelijk had hij. Zoals heel United in de maag zit met de huidige situatie.

Boodschappenmandje

Voor het eerst in 26 jaar pakt United voor het tweede jaar op rij geen trofee. En nog erger: het niveau is weinig verheffender dan onder voorganger Moyes gebruikelijk was. Alleen had die niet de luxe van een met 200 miljoen euro gevulde portemonnee waarmee hij de transfermarkt op mocht. Louis van Gaal wel, maar hetgeen hij in zijn boodschappenmandje stopte, rendeert op geen enkele manier.

Het is dat David de Gea het seizoen van z’n leven keept en Wayne Rooney af en toe iets van zijn klasse verraadt, anders zou United ook in de race om Champions League-kwalificatie al lang afgehaakt zijn. Nu mag het nog hopen op een rentree in het kampioenenbal, maar veel meer fout moet er niet meer gaan.

Als Louis van Gaal niet uitkijkt, prijkt z’n naam straks zomaar in een rijtje van potentiële nieuwe Feyenoord-trainers, voetbalpionier of niet.