Dirk de Ridder stapt in op de boot van Team Brunel die meevaart in de Volvo Ocean Race. Hij vervangt de Fransman Laurent Pagès, die tijdens het verblijf in de haven van Auckland twee ribben heeft gebroken.

Het team van schipper Bouwe Bekking maakte de aanstelling woensdag bekend. De Brunel maakt zich op voor de vijfde etappe van de zeilrace om de wereld, die zondag van start gaat.

De Ridder heeft net een schorsing van achttien maanden uitgezeten. De ervaren zeezeiler was gestraft voor een overtreding in 2013 vlak voor de America's Cup.

Hij zou hebben gesjoemeld met het gewicht van één van de boten die zijn Oracle Team USA gebruikte tijdens de voorrondes. De Ridder mocht niet meedoen aan de finale van de befaamde zeilrace.

De internationale zeilfederatie nam het vergrijp hoog op en legde hem een schorsing van drie jaar op, maar het international sporttribunaal CAS halveerde de straf.

Sporen verdiend

De 42-jarige De Ridder heeft zijn sporen verdiend als zeiler. Hij nam deel aan de Olympische Spelen in 2000 en was ook al succesvol in de Volvo Ocean Race.

De Nederlander won de zeilrace om de wereld in 2002 als bemanningslid van de Duitse boot Illbruck Challenge en ontving voor die prestatie de Conny van Rietschoten Trofee, de prijs voor de beste zeiler van het jaar. In 2010 won De Ridder met BMW Oracle Racing de America’s Cup.

''Dirk is een van de beste trimmers ter wereld. Ik ken hem goed, heb veel met hem gevaren en weet dus exact wat ik aan hem heb'', lichtte schipper Bekking de aanstelling toe.

De Ridder reageerde niet al te uitbundig. ''Het is zeer vervelend voor Laurent dat hij deze etappe moet missen. Ik wens hem veel sterkte met zijn herstel. Ik ga mijn uiterste best doen om zijn plek zo goed mogelijk in te vullen.''