Als de UCI het CIRC-rapport niet had gepubliceerd, had wegwielrennen van het olympische programma moeten verdwijnen. Dat vindt Dick Pound, oud-voorzitter van wereldantidopingbureau WADA.

"Als ze dit niet hadden gedaan, hadden ze wegwielrennen uit de olympische beweging moeten halen. Dit rapport is een laatste redmiddel. Zo moeten ze doping stoppen", aldus de Canadees tegen Cyclingnews.

Pound was WADA-preses ten tijde van de dopingproblematiek en is altijd kritisch geweest op UCI-voorzitters Hein Verbruggen en Pat McQuaid.

Dat duo krijgt in het rapport dat door de huidige preses Brian Cookson is geïnitieerd flink van langs. Ze zouden vooral Lance Armstrong te vaak in bescherming hebben genomen.

"Ze hebben er alles aan gedaan om hun 'poster boy' de hand boven het hoofd te houden. Als WADA konden we ze daar niet voor straffen, maar we hebben wel bij de instanties aangegeven dat we er een probleem mee hadden en aangedrongen op actie."

De CIRC, die maandag een rapport publiceerde over hervormingen in het wielrennen, stelt voor om WADA meer bevoegdheden te geven voor het straffen van internationale federaties zoals de UCI.

"Ik denk dat het goed is als WADA een organisatie voorlopig kan schorsen. Dat is een goede motivator voor federaties om het goed te doen. Verder moeten we het strafproces aan het internationale sporttribunaal CAS overlaten."

Conclusies CIRC-rapport baren Boogerd zorgen: 'Verontrustend' I De belangrijkste conclusies in het dopingonderzoek