Michael Boogerd hoopt dat de conclusies van het CIRC-rapport over de hervormingen in de wielersport niet schadelijk zijn voor de huidige generatie.

"Het verontrust me dat er staat dat er nog in kleine hoeveelheden gerommeld wordt. Dat baart me wel zorgen voor de huidige generatie", zegt de ploegleider van Team Roompot tegen NU.nl.

De voormalig profrenner sprak zelf met de onafhankelijke hervormingscommissie, die in opdracht van de UCI werkte, over zijn dopingverleden. In het rapport komt naar voren dat 'microdoses' van prestatiebevorderende middelen nog populair zouden zijn in het peloton.

"Het is jammer dat die conclusie nu getrokken wordt. Ik werk in een ploeg met heel veel jonge jongens en daar wordt heel anders gepraat dan vroeger. Als iemand een abnormale prestatie levert, denken ze niet zoals vroeger dat die aan de 'spullen' zit."

"Maar dit lezen die mannen ook en die denken: oef, er gebeurt dus wel wat in het peloton. Het is nooit lekker fietsen als je weet dat een ander iets doet wat jij niet doet. Dan groeit in de jeugd misschien ook de verleiding om foute keuzes te maken."

Beetje laf

Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit, zette in een reactie op het rapport zijn vraagtekens bij de betrokkenheid van oud-renners met een dopingverleden in de ploegleiding.

Die discussie is weer opgelaaid vanwege de perikelen bij Astana. De equipe van manager Alexandre Vinokoerov, die in 2007 betrapt werd op het gebruik van bloeddoping, raakt mogelijk de licentie voor de World Tour kwijt vanwege een aantal dopinggevallen afgelopen seizoen.

"Ik kan alleen voor mezelf spreken en ik weet wat voor schade het mij heeft berokkend. Mensen moeten toch begrijpen dat iemand die zo'n fout heeft gemaakt onmogelijk jongens die kant op gaat sturen. Ik heb me de pestpleuris gewerkt om die ploeg op touw te krijgen en dan zou ik weer in de fout gaan. Dat zou wel heel stom zijn."

Het is volgens Boogerd onzin om mensen die gestraft zijn na een bekentenis uit de sport te weren. "Ik zou dat een beetje laf vinden. Ik vind het heel spijtig dat ik dit verleden met me mee moet dragen, maar er zijn ook mensen uit mijn tijd die nooit onder de loep zijn genomen. Die zijn niet onder druk gezet."

Gestaakt

Boogerd heeft de gesprekken met de CIRC als prettig ervaren. Het bleef bij één conversatie en een mailwisseling met de Australiër Peter Nicholson, één van de drie kopstukken van de commissie. "Ik had niet het gevoel dat ik daar terecht stond en kon gewoon mijn verhaal doen. Daar heb ik meer verteld over de cultuur in mijn tijd."

"Daarna zijn de gesprekken eigenlijk gestaakt omdat ze me geen strafvermindering konden aanbieden. Ze wilden dat ik ook collega's en artsen ging noemen, maar ik heb bij mijn bekentenis al aangegeven dat ik dat niet wil."

De belangrijkste conclusies in het dopingonderzoek I Dopingautoriteit vindt rapport hoopgevend voor wielersport