Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Brian Cookson

Cookson roept Verbruggen op af te treden als erevoorzitter UCI

Brian Cookson vindt dat Hein Verbruggen moet aftreden als erevoorzitter van de UCI op basis van de bevindingen in het maandag gepubliceerde CIRC-rapport.
Door NU.nl/ANP

"Ik maak me ernstige zorgen over wat ik lees rond de acties van Hein en zal hem schriftelijk vragen zijn functie te heroverwegen", aldus de Britse voorzitter van de internationale wielerunie op het hoofdkantoor in het Zwitserse Aigle.

Cookson gaf de onafhankelijke hervormingscommissie CIRC opdracht de dopingproblematiek in het wielrennen te onderzoeken. Daarin kwam naar voren dat Verbruggen in zijn tijd als UCI-voorzitter Lance Armstrong te vaak in bescherming heeft genomen.

"Hij heeft serieuze inschattingsfouten gemaakt en verkeerde besluiten genomen. We zullen zien wat hier uit gaat komen."

Schok

Verbruggen, van 1991 tot 2005 voorzitter van de UCI, had afgelopen weekend het rapport 'via-via' al ingezien en gaf aan het 'oneerlijk kritisch te vinden'.

Cookson doelt bij zijn kritiek op Verbruggen vooral op het rapport van de Nederlandse onderzoeker Emile Vrijman over de epo-stalen uit de jaren negentig. Dat pleitte Armstrong vrij van dopinggebruik, maar het onderzoek bleek verre van onafhankelijk.

"Het was duidelijk dat de UCI dat ook niet wilde en dat was de grootste schok van het rapport. Het is duidelijk dat de advocaten van Armstrong grote delen van het Vrijman-rapport hebben geschreven. Dat was fout en dat had vanaf het begin duidelijk moeten zijn", foetert Cookson.

De preses sluit niet uit dat de UCI alsnog stappen gaat ondernemen naar aanleiding van het rapport. "Er zouden straffen kunnen volgen door ons of andere instanties. Sommige zaken vallen buiten de autoriteiten van de sport."

Cruciaal moment

Volgens het CIRC-rapport waren de toenmalig bestuurders, met Pat McQuaid als opvolger van Verbruggen in 2005, meer bezig met het imago van de wielersport dan met het ontmaskeren van Armstrong als dopingzondaar. 

''De UCI heeft Armstrong in 1999 geholpen nadat hij positief testte op cortisonen. Dat is naar mijn mening een cruciaal moment geweest'', vindt Cookson. Armstrong kwam weg met een achteraf gegeven doktersattest waardoor hij een straf ontliep.

De beschuldigingen dat Armstrong de UCI betaalde om een positieve dopingtest uit 2001 onder het tapijt te vegen worden niet bewezen geacht door de CIRC. De Texaan gaf ook geen donatie aan de wielerunie om een onafhankelijk onderzoek naar een positieve test uit de Tour de France in 1999 te beïnvloeden.

McQuaid

McQuaid is net als Verbruggen vooral gelukkig dat hij wordt vrijgepleit van corruptie en prijst zijn eigen rol bij de bestrijding van doping. "Iedereen weet hoe belangrijk die strijd voor mij was en ik ben trots op wat ik heb achtergelaten bij de UCI. Natuurlijk heb ik fouten gemaakt, maar wie niet?", aldus de Ier tegen RTE, een televisiezender in zijn geboorteland.

"We hebben Armstrong meer dan 200 keer getest en hij was nooit positief. Iedereen weet dat je bewijs nodig hebt om iemand te pakken. Ik heb bepaalde renners nooit gunsten verleend. Ze zijn allemaal getest door mensen van antidopingbureaus en hadden een biologisch paspoort, dat ik geïntroduceerd heb."

"Het belangrijkste is dat dit een baanbrekend rapport is dat mij vrijpleit van het onder het tapijt vegen van dopingzaken. Het onderzoek is opgezet om overtredingen binnen het dopingbeleid van de UCI aan de kaak te stellen en die heb ik niet gepleegd."


Lees meer over:

UCIHein VerbruggenDopingonderzoekBrian Cookson

Aanbevolen artikelen