Nadine Visser en Gregory Sedoc hebben vrijdag de halve finales van de 60 meter horden bereikt op de EK indoor. Liemarvin Bonevacia werd verrassend uitgeschakeld op de 400 meter. Thijmen Kupers en Maureen Koster voldeden op de 800 en 3000 meter wel aan de verwachtingen.

Visser noteerde met 8,12 seconden de veertiende tijd in totaal. Ze werd vijfde in haar heat, maar plaatste zich als een van de tijdsnelsten toch voor de volgende ronde.

De Britste Lucy Hatton bleef met 7,96 als enige onder de acht seconden in de series. De Belgische Eline Berings zette de tweede tijd neer (8,01).

De 20-jarige Visser geldt als groot talent op de meerkamp, maar ze is ook erg snel op de horden. Vorig jaar verraste ze met twee bronzen medailles bij de WK onder twintig in het Amerikaanse Eugene (zevenkamp en 100 meter horden).

De 33-jarige Sedoc kwam bij de mannen tot de twaalfde tijd in totaal (7,72) en plaatste zich eveneens als een van de tijdsnelsten voor de volgende ronde. De ervaren atleet uit Almere was in 2007 de Europees kampioen op het kortste hordenummer.

Ghafoor

Madiea Ghafoor plaatste zich overtuigend voor de halve finales van de 400 meter. De Amsterdamse won vrijdag haar serie in een tijd van 53,06 seconden.

Ghafoor nam vanaf de start het initiatief en lag na de eerste doorkomst aan de leiding. De drievoudig Nederlands kampioene  stond haar koppositie in de tweede ronde niet meer af en hield de Française Floria Guei, die zich als nummer twee eveneens rechtstreeks voor de halve finales plaatste, 0,04 seconde achter zich.

Van de drie Nederlandse mannen heeft alleen Bjorn Blauwhof de volgende ronde bereikt op de 400 meter. Hij wist zich vrijdag weliswaar niet rechtstreeks te plaatsen voor de halve finales, maar ging door op basis van zijn tijd van 47,52 seconden. Bonevacia en Terrence Agard waren in de series te langzaam met respectievelijk 47,62 en 47,59.

Voor Bonevacia was dat een grote domper, want de atleet van Curaçao scherpte deze winter nog het Nederlands record aan tot 46,46 seconden en beschouwde zichzelf als een kandidaat voor eremetaal. Hij liet zich in zijn serie echter te makkelijk insluiten bij het ingaan van de tweede ronde en verloor daardoor te veel snelheid.

Kupers en Koster

Kupers kende een indrukwekkende start in zijn serie op de 800 meter. De Nederlander liep vanaf de start op kop en eindigde als tweede in 1.48,19, voldoende voor een plek in de halve finale. Kupers kent een goed seizoen en hoopt de favorieten te kunnen verrassen in Tsjechië.

Koster loopt zaterdag de finale van de 3000 meter. De Boskoopse won vrijdag haar serie op de langste loopafstand in de hal. Ze noteerde aan de finish een keurige tijd van 8.57,59, de snelste tijd van de dag. 

De 22-jarige Koster is niet kansloos voor een medaille, want haar beste tijd van deze winter, 8.51,10, is de derde van Europa.

Hoe ziet het programma van de EK indoor eruit? | Atletiekunie wil oogsten en verrassen op 'sterk bezet' EK indoor