Met Sven Kramer, Koen Verweij en de Rus Denis Joeskov zijn er voor het WK allround van komend weekend in Calgary meer kanshebbers voor de eindzege dan er in jaren geweest zijn. Volgens titelverdediger Verweij maakt dat het toernooi alleen maar interessanter.

"Om het goud is dit het breedste deelnemersveld in jaren", aldus Verweij. "En er zijn altijd nog outsiders die ook eventjes boven zichzelf kunnen uitstijgen. Natuurlijk maakt dat het leuker. De sport is alleen maar mooier als het minder voorspelbaar en saai is."

Veel concurrentie of niet: de 24-jarige Noord-Hollander, die vorig jaar in Heerenveen wereldkampioen werd bij afwezigheid van de geblesseerde Kramer, is van plan om zijn titel te prolongeren.

"Ik kom hier niet voor minder dan goud. Maar ik zou het niet verdedigen willen noemen, het moet de titel wínnen zijn. Dat is toch een andere instelling."

Topvorm

Verweij heeft half februari bij de WK afstanden in Heerenveen kunnen zien dat zijn grootste concurrenten in topvorm zijn. Joeskov maakte indruk met een dik baanrecord op de 1500 meter (1.43,36) en Kramer deed hetzelfde op de 5 kilometer (6.09,65).

"Laten we eerlijk zijn, die jongens laten gewoon een heel hoog niveau zien", stelt de schaatser van Team Corendon. "Alles zal dus op z'n plek moeten vallen voor mij. Joeskov en Sven hebben harde tijden neergezet, ik zit daar net achter op de 1500 en 5000 meter."

Verweij, die twee maanden geleden vlak achter Kramer tweede werd bij het EK allround, verwacht dat het hard zal gaan in de Olympic Oval, die op ruim een kilometer hoogte ligt.

"Ik denk dat er drie wereldrecords gereden kúnnen worden; op de 1500, 5000 en 10.000 meter. En ik ben bang dat ik ook zeker mijn eigen Nederlands record op de 1500 meter (1.42,28) moet verbreken wil ik meedoen om het goud."

Wielerbaan

Verweij is vorige week woensdag aangekomen in Canada en daarmee in vergelijking met een flink aantal andere WK-deelnemers pas kort in Calgary.

"Ik ben wat langer in Nederland gebleven om extra training op de wielerbaan te doen en mijn lichaam een extra prikkel te geven. Ik hoop dat ik daarmee nog iets extra's kan geven dit weekend."

"Mijn gevoel richting de wedstrijd is weer goed, maar dat laat ik bij elk groot toernooi dit en vorig jaar zien. Ik schaats lekker, heb er zin in. We zijn hier om even hard te gassen. Ik moet vier goede races neerzetten en de ballen uit mijn broek rijden."

Wüst mist 'extraatje' voor wereldrecord bij WK allround | Kramer prefereert titel boven wereldrecords op WK allround 

Column Mark Tuitert: Titel Kramer allesbehalve vanzelfsprekend