Cornel Borbely, de nieuwe voorzitter van de ethische commissie van de FIFA, stelt dat hij volstrekt onafhankelijk opereert bij zijn opdracht om corruptie binnen de wereldvoetbalbond te bestrijden.

"Niemand bij de FIFA kan mij iets opdragen, helemaal niemand", zegt de 36-jarige advocaat uit Zwitserland tegen Reuters.

"Ik beslis of iets moet worden onderzocht en ik ga over de conclusies van de onderzoeken. Ik ben volstrekt onafhankelijk. Het zal niet gebeuren dat bijvoorbeeld het uitvoerend comité van de FIFA zich ergens mee bemoeit, anders had ik deze baan niet geaccepteerd."

De Zwitser roept iedereen met informatie over corruptie op zich bij hem te melden. "Alle tips zullen zorgvuldig worden bestudeerd. Zelf houd ik ook mijn ogen en oren open. Als ik zie dat er een aanleiding voor is, zal ik een onderzoek beginnen."

Garcia

Borbely is de opvolger van Michael Garcia, die opstapte omdat hij zich niet kon vinden in de conclusies van de FIFA aangaande het rapport over mogelijke corruptie rond de toewijzing bij de WK's van 2018 en 2022.

Eind 2014 besloot het uitvoerend comité van de FIFA dat het Garcia-rapport openbaar moet worden gemaakt.

Wel stelde het comité een aantal voorwaarden. Zo moet eerst het corruptieonderzoek naar vijf verdachte individuen worden afgerond.