De ver voor het seizoen uitgesproken wens om komend weekend bij het WK allround een wereldrecord te schaatsen heeft ze zo goed als laten varen, maar Ireen Wüst gaat ervan uit dat het wel mogelijk is om in Calgary voor de vijfde keer op rij wereldkampioene te worden.

"Ik had heel grote ambities voor dit weekend, maar die heb ik helaas wel een beetje losgelaten", zegt Wüst. "Ik weet dat ik goed genoeg ben om de titel te behalen, maar dat extraatje dat je nodig hebt om een wereldrecord te rijden, heb ik tot nu toe niet."

De 28-jarige Brabantse sprak in mei bij haar presentatie bij Team Continu al uit dat ze bij het WK allround op de snelle Olympic Oval de mondiale toptijd van Cindy Klassen (1.51,79) op de 1500 meter wilde gaan aanvallen.

"Er zijn genoeg dagen dat ik van de daken schreeuw dat ik ábsoluut voor dit of dat ga, maar ik ben ook een realistische sportvrouw", stelt de vijfvoudig wereldkampioen driekwart jaar later.

"Als ik nu in supervorm was geweest, had ik vast geschreeuwd dat ik voor het wereldrecord zou gaan, maar die supervorm is er niet in de trainingen. Ik heb een beetje moeite met de bochten op hoge snelheid en dat mag je niet hebben wil je voor het wereldrecord gaan."

Palmares

Zo lijkt het dat Wüst, de meest succesvolle schaatsster van haar generatie, ook na dit weekend nog nooit een mondiale toptijd bij de senioren achter haar naam heeft gehad.

"Ergens is dat wel een beetje raar", vindt de viervoudig olympisch kampioene. "Ik denk dat ik misschien net niet op de juiste plekken was op de momenten dat ik in supervorm was. Het is een groot woord om te zeggen dat het een gemis is op mijn palmares, maar het zou het wel mooier maken."

"Er zijn alleen niet heel veel races voor de allrounders op hoogte in Calgary of Salt Lake City later in een seizoen. Daarom dacht ik vooraf dat dit op papier voor mij de uitgelezen mogelijkheid was. Maar uiteindelijk wil ik liever een titel dan een wereldrecord."

Knokken

Wüst zal zaterdag als titelverdedigster in Calgary als grote favoriete aan de start staan, maar ze verwacht dat het een spannender toernooi wordt dan de laatste jaren. Bij de vorige twee WK's had de Sportvrouw van het Jaar in het eindklassement minimaal anderhalve punt voorsprong op de nummer twee.

"Het was de laatste twee jaar voor de buitenwereld misschien niet echt spannend, maar nu moet ik zeker met de billen bloot en alles geven. Dit WK wordt echt knokken."

Martina Sablikova, de wereldkampioene van 2009 en 2010, zal traditioneel een "grote concurrent" zijn voor Wüst, maar op papier moet ook de Amerikaanse sprintster Heather Richardson met haar sterke 500 en 1500 meter mee kunnen strijden om het goud.

"En als ze in goeden doen is, glijdt ze op de 3 kilometer ook wel door", denkt Wüst. "Maar ik wil wel even zien hoe ze is hersteld van het WK sprint van vorige week, de trip hiernaartoe en het tijdsverschil met Astana van dertien uur."

Nagelbijten

Wüst, die drie weken geleden bij de WK afstanden 'slechts' goed was voor drie keer zilver, is wel blij dat een wereldtopper als Richardson ervoor gekozen heeft om naar Calgary af te reizen voor het WK allround.

"Het geeft het toernooi wat extra's als er grote namen aan de start staan. Bij het vorige WK hier, in 2011, was het ook heel spannend. Dat was nagelbijten in de kleedkamer voor de 5 kilometer en dat geeft zo'n titel wel glans."

Kramer prefereert titel boven wereldrecords op WK allround | Column Mark Tuitert: Titel Kramer allesbehalve vanzelfsprekend

Hoe ziet het programma van het WK allround eruit?