Ireen Wüst wordt sinds twee weken op de achtergrond door haar voormalige coach Gerard Kemkers geholpen in de zoektocht hoe haar sportieve toekomst er na dit seizoen uit moet komen te zien.

"Maar het is niet zo dat Gerard nu in één keer mijn schema's schrijft of mij coacht", benadrukte Wüst woensdag in Calgary, waar ze komend weekend haar zesde wereldtitel allround hoopt te veroveren.

"Gianni Romme en Marianne Timmer zijn nog steeds mijn coaches, zij zetten de technische lijnen uit en maken en bewaken het programma. Gerard is op de achtergrond meer persoonlijk aanwezig."

De 28-jarige Wüst maakte begin deze maand, vlak voor de WK afstanden in Heerenveen, bekend dat ze na één seizoen al weer vertrekt bij Team Continu, de ploeg van de coaches Timmer en Romme.

Tot dit seizoen trainde de viervoudig olympisch kampioene bij TVM negen jaar onder Kemkers, die na vorig seizoen afscheid nam van het schaatsen en per 1 december 2014 'manager performance centre' is bij FC Groningen.

Adviseur

Wüst: "Gerard zijn rol gaat nu niet verder dan dat hij een soort 'adviseursrol' heeft, waarbij hij me helpt om te bepalen wat ik het beste kan doen volgend jaar, waar ik aan moet denken en hoe ik ervoor moet zorgen dat ik ergens kom waar ik me op mijn plek voel en uitdagingen heb."

"Hij belde me omdat hij wilde weten hoe het met me was nadat ik bekend had gemaakt dat ik zou vertrekken bij Continu en omdat hij ervoor me wilde zijn. Zo is het balletje een beetje gaan rollen."

Kemkers vertelde recent bij de NOS dat het momenteel "niet actueel" is dat hij volgend seizoen terugkeert in het schaatsen in een nieuwe ploeg met Wüst.

"Ik weet niet hoe het volgend jaar zal zijn, Gerard heeft ook gewoon een contract bij FC Groningen", zegt de schaatsster zelf. "Maar ik zal de rest van mijn leven wel contact houden met hem. Negen jaar samenwerking is me daar veel te dierbaar voor."

Kramer prefereert titel boven wereldrecords op WK allround