Door de sterke concurrentie van titelverdediger Koen Verweij en de Rus Denis Joeskov heeft Sven Kramer komend weekend in Calgary misschien wel twee wereldrecords nodig om goud te pakken bij de WK allround.

"Maar de titel is voor mij gewoon het allerbelangrijkst", zegt Kramer drie dagen voor de start van het toernooi in het atletenhotel in Calgary.

"Natuurlijk wil ik graag een wereldrecord op de 5 kilometer rijden en als het kan ook op de 10 kilometer, maar dat is niet mijn primaire doel dit weekend. Al zou het wel een mooi extraatje zijn."

Met 6.03,32 en 12.41,69 is de 28-jarige Fries al houder van de mondiale toptijden op de lange afstanden, maar beide tijden stammen uit 2007. Een WK allround in de op 1105 meter hoogte gelegen Olympic Oval in Calgary is een uitgelezen mogelijkheid om een aanval te doen op de wereldrecords.

"6.03,32 is zeker geen makkelijke tijd om te verbeteren, maar ik denk wel dat het mogelijk is", aldus Kramer. "In 2007 was mijn basissnelheid wat hoger, maar ik hoop dat ik het nu op ervaring, efficiëntie en conditie kan doen. Ik had toen best wel veel moeite in de laatste vier rondes, zo zou ik 'm nu niet rijden."

"En normaal gesproken zou het op de 10 kilometer ook moeten kunnen, ik heb vorig seizoen in Heerenveen 12.45,09 gereden. Maar een toernooi is heel anders dan dat je een 'losse' 5 of 10 kilometer rijdt bij een wereldbeker of WK afstanden."

Niet makkelijk

Kramer hoopt zich zondag voor de zevende keer tot wereldkampioen te kronen, op de plek waar hij negen jaar geleden voor het laatst geen goud pakte op een WK allround waar hij aan de start stond.

In 2006 moest hij ondanks een wereldrecord op de 10 kilometer (12.51,60) genoegen nemen met brons achter de Amerikaan Shani Davis en de Italiaan Enrico Fabris.

In de jaren daarna domineerde de drievoudig olympisch kampioen op het wereldkampioenschap. Ivan Skobrev (2011) en Verweij (2014) doorbraken de hegemonie, maar in beide jaren liet een geblesseerde Kramer verstek gaan.

"Maar ik denk zeker niet dat het makkelijk gaat worden dit weekend, dat heb ik ook nog nooit gezegd voor een WK allround", stelt de schaatser van Lotto-Jumbo.

"Joeskov heeft een goed WK afstanden gereden en is denk ik nog steeds in goeden doen. En ik verwacht dat Koen ook gewoon hartstikke goed zal zijn."

Waanzinnig

Van Joeskov wordt veel verwacht, zeker nadat de 25-jarige Rus drie weken geleden bij de WK afstanden in Heerenveen goud pakte op de 1500 meter in een waanzinnig snel baanrecord van 1.43,36. En Verweij kwam twee maanden geleden bij het EK allround in Tsjeljabinsk minder dan 0,2 punt tekort om Kramer van het goud te houden.

"Ik weet bijna zeker dat ik de 5 kilometer volle bak moet rijden", wijst de pupil van Jac Orie op de geduchte concurrentie. "Het zal zaak zijn om het gat na de 500 meter zo snel mogelijk te dichten of al een voorsprong te pakken met het oog op de 1500 meter."

Kramer hoopt en verwacht dat hij in Canada een betere vorm aan de dag zal leggen dan twee maanden geleden bij het EK. In Rusland reageerde hij met name opgelucht op zijn zevende Europese allroundtitel.

"Dat het in Tsjeljabinsk zo close was, wijt ik meer aan dat ik zelf nog niet op het niveau ben waarop ik wil zijn", wijst Kramer op zijn lastige zomer door een operatie en de overstap naar een nieuwe ploeg.

"Ik heb niet de meest ideale voorbereiding gehad. Dan moet je zuinig zijn en toeslaan op de momenten dat het moet, en ik denk dat dat vooralsnog heel goed is gegaan. Ik ben, met in het achterhoofd hoe ik afgelopen zomer heb kunnen trainen, hartstikke tevreden over mijn seizoen tot nu toe."

Kemkers adviseert Wüst op achtergrond over toekomst | Column Mark Tuitert: Titel Kramer allesbehalve vanzelfsprekend