Michael van Praag hoopt nog steeds op de steun van Zuid-Amerikaanse landen voor zijn poging om Sepp Blatter af te lossen als voorzitter van de FIFA.

"Ik heb ontmoetingen gehad met de voorzitter van de Zuid-Amerikaanse federatie Conmebol en voorzitters van nationale bonden", verklaart de Amsterdammer. "Ik heb er een goed gevoel aan overgehouden."

Van Praag is net als Blatter en diens overige uitdagers Luis Figo en prins Ali Bin Al-Hussein in de Paraguayaanse hoofdstad Asuncion, waar een congres van Conmebol wordt gehouden. Net als zijn drie concurrenten wil hij daar lobbyen voor zijn kandidatuur.

"Ik weet natuurlijk niet voor wie ze gaan kiezen", zegt de voorzitter van de KNVBover de verschillende voorzitters van Zuid-Amerikaanse voetbalbonden. "Maar ze hebben nog twee maanden de tijd om na te denken en ze zullen nog wel een keer met elkaar van gedachten wisselen."

Dinsdag wezen geruchten op basis van anonieme bronnen erop dat de Zuid-Amerikaanse landen op 29 mei unaniem Blatter zullen steunen tijdens de verkiezingen voor het voorzitterschap. De federaties van Afrika, Azië en Oceanië vertelden eerder ook al dat ze zich achter de 78-jarige Zwitser zullen scharen.

"Op basis van mijn gesprekken heb ik niet het gevoel dat Zuid-Amerika al voor Blatter heeft gekozen", reageert Van Praag.

Uitbreiding WK

Van Praag merkte wel dat niet alle Zuid-Amerikaanse voorzitters zijn plan steunen om het WK naar veertig landen uit te breiden. "Sommige voorzitters vinden veertig deelnemers wel veel. Maar het gaat uiteindelijk nog steeds maar om zo'n twintig procent van alle leden van de FIFA."

"Bovendien zal het toernooi maar een paar dagen langer duren. Ik heb de verschillende voorzitters ook verteld dat ik ze meer macht wil geven. Het kan niet zo zijn dat de voorzitter van de FIFA alles bepaalt. Dat is niet democratisch."

Overzicht: Belangrijkste FIFA-plannen Van Praag