Maarten Fontein vertrekt per direct als algemeen directeur bij ADO Den Haag. De geboren Leidenaar stapt op bij de nummer veertien van de eredivisie.

"Dit is voor iedereen, en zeker ook voor mij, een hele grote teleurstelling", zegt Fontein woensdag tegen VI. Hij stapt op omdat hij zich niet langer kan vinden in de plannen van de nieuwe Chinese eigenaar Hui Wang.

Volgens Fontein is de koers vanuit China de afgelopen dagen rigoureus gewijzigd. Hij zou de club niet meer vanuit Nederland mogen leiden met de aandeelhouders in China op afstand.

"Het klopt dat ik me opeens totaal niet meer met het technische gedeelte binnen de club mocht bemoeien. Er leek opeens sprake te zijn van een plan B. Ik moest als loopjongen worden ingezet, met allerlei ridicule bepalingen." 

"Zo stond er letterlijk dat ik op wedstrijddagen als eerste op het stadion moest zijn en pas als laatste mocht vertrekken. En meer van dit soort voorwaarden. Waar deze ommezwaai vandaan komt? Ik heb werkelijk waar geen flauw idee, maar ik weiger hier aan mee te doen."

8 miljoen euro

De 62-jarige Fontein, die eerder algemeen directeur was bij Ajax, trad begin dit seizoen in dienst bij ADO en speelde een belangrijke rol bij de overname door het Chinese sportmarketingbedrijf United Vansen. Hij reisde in januari naar China voor de laatste onderhandelingen.

Naar verluidt werd door het Chinese bedrijf zo'n acht miljoen euro betaald aan voormalig grootaandeelhouder Mark van der Kallen.