Het ontbreken van Fernando Alonso bij de eerste Grand Prix van het seizoen in Australië roept veel vragen op in de Formule 1-wereld.

De Spanjaard leek op het eerste gezicht een lichte crash te beleven bij de testsessie in Barcelona, maar zijn nieuwe team McLaren houdt hem vanwege een hersenschudding volgende week aan de kant in Australië.

"Er hangt een sluier van merkwaardigheid om dat ongeluk heen. De auto kwam zonder al te veel schade terug, heel raar dat hij dan een hersenschudding oploopt", zegt voormalig Formule 1-coureur Jan Lammers tegen NU.nl.

Sebastian Vettel reed anderhalve week geleden op het Circuit de Catalunya achter Alonso en vertelde dat de tweevoudig wereldkampioen vrij langzaam reed en uit het niets tegen de muur knalde.

Lammers: "Er gaat weleens iets fout, maar de betrouwbaarheid van de auto's is gigantisch toegenomen. Als je niet beter weet, zou je denken dat hij onwel werd. Maar dat is wel aan interpretatie onderhevig."

"Doordat McLaren dat open laat, zijn ze alleen vogelvrij. Dan gaan wij denken wat het zou kunnen zijn. Ik snap wel dat ze hem niet laten rijden, qua medische verzekeringen staan ze anders machteloos. Ze willen het risico niet nemen."

Lammers kan zich amper voorstellen dat er iets mis was met de auto. "Het lijkt mij sterk. Dan moeten we ons ook afvragen of zijn teamgenoot Jenson Button zou moeten rijden."

Uniek

Jeroen Bleekemolen, voormalig winnaar van de 24 uur van Le Mans, denkt juist wel dat de oorzaak van de crash bij de auto ligt. "Ze geven de wind als excuus en dat kan, maar het lijkt er gewoon op dat er iets fout is gegaan met die auto."

"Alonso is superfit en er altijd mee bezig. Het is raar als hij een soort blackout heeft gehad, maar er wordt wel erg geheimzinnig over gedaan. Er is echt wel meer aan de hand dan een vlaagje wind. Er wordt gesuggereerd dat hij een schok heeft gekregen van het elektronische systeem in de auto, maar dat is misschien wat vergezocht."

Bleekemolen verbaast zich over de gevolgen van de crash. "Die hersenschudding is een raar iets. Hij ging heel zachtjes de bocht in en normaal gesproken ben je er dan niet lang uit. Ik kon het bijna niet geloven toen ze zeiden dat hij niet mocht rijden. Dat is toch wel uniek."

De Noord-Hollander heeft zelf ooit ook midden in het seizoen een hersenschudding opgelopen. "Ik heb daar toen wel echt last van gehad. Ik zou ook geen risico nemen met de sterrijder, zeker omdat de auto nog voor geen meter loopt."

Brundle

Eerder op dinsdag sprak voormalig Formule 1-coureur en tv-commentator Martin Brundle al uit de omstandigheden van de crash van Alonso 'zeer vreemd' te vinden. Sinds het ongeluk van de Spanjaard doen diverse geruchten de ronde.

Alonso wordt tijdens de openingsrace op 15 maart in Australië vervangen door Kevin Magnussen, de Deense reserve-coureur van McLaren die ironisch genoeg plaats moest maken voor de van Ferrari overgekomen Alonso.