FC Twente kondigt na de drie punten in mindering van de KNVB verdere bezuinigingsmaatregelen aan. De begroting wordt flink teruggeschroefd en het beloftenteam verdwijnt uit kostenoverwegingen uit de Jupiler League.

"We zijn genoodzaakt alles langs een financiële meetlat te leggen. De liquiditeit is afgedekt, maar volgend jaar zullen we toch echt een forse bezuinigingsslag moeten maken. Dat is onvermijdelijk", zegt financieel bestuurder Gerald van den Belt.

Twente zal kritisch kijken naar het personeelsbeleid, ook buiten het veld. "Aflopende contracten worden opgezegd en aan het einde van het seizoen opnieuw bekeken. Dit geldt niet alleen voor het voetbalbedrijf."

"Dat zijn harde beslissingen om te moeten nemen, maar financiële gezondmaking van FC Twente heeft nu absolute topprioriteit."

Te ambitieus

De Tukkers werden bestraft omdat het plan van aanpak volgens de licentiecommissie van de KNVB onvoldoende was om de financiën op orde te krijgen.

"Het plan van aanpak is destijds te ambitieus opgesteld. Wat in een jaar moest worden bewerkstelligd, had ook over drie kunnen worden uitgesmeerd. Dan hadden we het onszelf makkelijker gemaakt en waren we niet in deze positie terecht gekomen."

“We moeten deze moeilijke bezuinigingsoperatie nu eerst voltooien en een nieuwe financiële balans vinden. Pas dan kunnen we weer gaan bouwen. We moeten en willen weer naar een normale situatie."

"Dat betekent dat we ook in begroting substantieel terug moeten. Een begroting die sluitend moet zijn zonder transferopbrengsten en Europees voetbal.”

Beloften en vrouwen

Door de bezuinigingen zal Jong Twente vanaf volgend seizoen niet meer in de Jupiler League uitkomen, maar in de beloftencompetitie. Daarmee wil de club ook de dramatische grasmat in de Grolsch Veste ontlasten. Het vrouwenteam wordt ondergebracht in een aparte stichting.

De KNVB streeft ernaar om die opengevallen plek weer op te vullen. ''Het is heel teleurstellend dat het zover komt'', meldde een woordvoerder van de bond. ''Twente was juist een van de clubs die tot de Jupiler League is toegetreden om talent te laten rijpen.''

De KNVB hoopt zo spoedig mogelijk tot een oplossing te komen. ''We houden nog open of er een ploeg uit de amateurs doorstroomt, of dat er een ander beloftenteam bijkomt. Dat hangt af van wat er mogelijk is. We zijn twee jaar geleden in het belang van de Jupiler League naar twintig ploegen gegaan. Dat is wel het mooiste, want dan hoeft er niet één ploeg een weekend thuis te zitten.''

Munsterman

Van den Belt realiseert zich dat er moeilijke tijden aankomen voor de club uit Enschede. "Zeker nu we ook sportief een mindere fase doormaken, maar we moeten deze weg inslaan. Dat gaat in de komende periode zwaar worden en hier en daar pijn doen, maar  we zijn ervan overtuigd dat dit nodig is."

Twente werkt dit seizoen met een begroting van 44,5 miljoen euro. De club is de afgelopen jaren onder voorzitter Joop Munsterman, die na dit seizoen vertrekt, flink opgeklommen in de eredivisie. Twente werd in 2010 kampioen van Nederland.

Munsterman uitte in oktober bij de bekendmaking van zijn terugtreden als voorzitter met name zijn bezwaren over de openheid van de voetbalwereld als het gaat om financiën. De preses heeft zijn financiële beleid altijd verdedigd en vindt dat het uitdelen van openbare straffen funest is voor clubs.

FC Twente krijgt drie punten in mindering van KNVB I Bekijk de nieuwe stand in de eredivisie