De Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie steunt Sepp Blatter op 29 mei tijdens de verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA. Dat meldt persbureau Reuters dinsdag op basis van anonieme bronnen binnen Conmebol.

Een tipgever van het persbureau zou een vergadering van het uitvoerend comité van de Zuid-Amerikaanse federatie hebben bijgewoond. De bond vergadert woensdag in Asuncion, de hoofdstad van Paraguay.

Michael van Praag stapte maandagavond op het vliegtuig richting het congres van Conmebol. De Nederlandse uitdager van Blatter wil daar lobbyen voor zijn kandidatuur.

Luis Figo en prins Ali Bin Al-Hussein uit Jordanië zijn de overige uitdagers van Blatter. Vooral de Portugese oud-voetballer rekende op steun vanuit Zuid-Amerika.

Vijfde periode

Wanneer Zuid-Amerika daadwerkelijk voor Blatter kiest, lijkt de omstreden preses zich op te kunnen maken voor een vijfde regeerperiode bij de FIFA.

De 78-jarige Zwitser kreeg eerder al steun toegezegd van de federaties van Azië, Afrika en Oceanië. De drie federaties zijn samen met Conmebol goed voor 122 van de in totaal 209 stemmen.

In het verleden stemden Zuid-Amerika, Azië, Afrika en Oceanië vaak per federatie.

Van Praag werd genomineerd als kandidaat door de steun van België, Zweden, Schotland, Roemenië, de Faeröer-eilanden en Nederland. Het is echter afwachten of de vijf extra landen ook op hem stemmen.

Lunch

Blatter arriveerde met een privévliegtuig in Paraguay en vloog direct met een helikopter naar de luxe ambtswoning van Horacio Cartes, de president van Paraguay. Hij nuttigde samen met veel kopstukken van Conmebol een lunch.

De verwachting is dat de Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie zich woensdag tijdens het congres achter een WK in de wintermaanden van 2022 in Qatar schaart. Blatter kan sinds 1998 al rekenen op de steun van Zuid-Amerikaanse landen.

KNVB heeft goede hoop op verenigd Europa bij FIFA-verkiezing | Overzicht: Belangrijkste FIFA-plannen Van Praag