De Atletiekunie hoopt dat Nederland vanaf donderdag naast de gevestigde namen ook voor verrassingen kan zorgen op de EK indoor in Praag.

"Dafne Schippers, Sifan Hassan en de meerkampers zijn de eerste die ik zou aanwijzen om serieus mee te doen om de medailles", zegt prestatiedirecteur Ad Roskam tegen NU.nl.

"Verder laten we ons natuurlijk graag verrassen. De 400 meter mannen is indoor een nummer met veel trekken en duwen dat spectaculair is en waar van alles kan gebeuren."

Liemarvin Bonevacia, Bjorn Blauwhof en Terrence Agard zijn de drie atleten die Nederland vertegenwoordigen op dat nummer.

"Daarnaast is Thijmen Kupers goed bezig op de 800 meter de laatste tijd en ben ik benieuwd wat hij kan laten zien."

Waardevol meetmoment

De WK outdoor van september in Peking is het grote doel voor de meeste atleten met de Spelen van volgend jaar in Rio de Janeiro in het vooruitzicht. Toch is het EK indoor volgens Roskam een belangrijk evenement.

"Dit is een EK dat op zichzelf staat en voor de meeste atleten het toptoernooi van het winterseizoen is. Het is zonder meer een sterk bezet EK, 49 van de vijftig atletieklanden in Europa doen mee."

"Er zijn op bepaalde onderdelen grote namen die ontbreken, maar het is zeker een waardevol meetmoment. Iedereen wil resultaat zien in aanloop naar de WK."

Kwaliteit

Nederland reist woensdag met zeventien atleten af naar Tsjechië en gaat voor een verbetering van de prestatie van 2013 in Göteborg. Toen was de gouden medaille van Eelco Sintnicolaas op de zevenkamp het enige eremetaal.

"We zullen met één medaille zeker niet helemaal tevreden zijn. Ik beschouw het alleen als individuele prestaties, er zijn zeventien doelstellingen. Het gaat er vooral om dat iedereen zijn beste prestatie van het seizoen neerzet en het liefst een persoonlijk record."

De omvang van de EK-ploeg was eind jaren negentig voor het laatst zo groot. "Maar ik ga voor kwaliteit en niet voor kwantiteit. Ook bij ons ontbreken er grote namen, maar er staan meteen vervangers klaar als er iemand wegvalt. Daardoor zijn we op een aantal nummers aardig vertegenwoordigd."

Doping

Nederland zal in Praag ook Russische concurrenten tegengekomen. Dat land ligt dit jaar regelmatig onder vuur vanwege diverse dopinggevallen en onthullingen op de Duitse televisiezender ARD over een dopingcultuur binnen het atletiek.

"In een bredere context heeft de atletiekwereld natuurlijk wel een probleem. Naast Rusland is er nog een aantal bredere dopingnetwerken geweest. Daar worden we verdrietig van en gelukkig wordt er hard over nagedacht hoe we daar iets aan kunnen doen."

"Als Nederland kunnen we daar niet direct aan bijdragen en het hoort helaas bij de moderne sport. Het blijft altijd bitter. Vraag dat maar aan Rutger Smit die weleens later alsnog een medaille kreeg omdat er een concurrent geschorst werd."

Hoe ziet het programma van de EK indoor eruit?